Domper op de feestvreugde…

Dat Japan een uitzonderlijk land is, hebben we de voorbije dagen aan den lijve kunnen ondervinden. Het land is onberispelijk proper, de mensen hebben iets weg van georkestreerde robotten en elke toeristische trekpleister is omgetoverd tot een walhalla van eettentjes en souvenirwinkels. Japan maakt daarenboven deel uit van de zogenaamde ‘Blauwe Zone’, een afgebakend gebied waarvan de bevolking een verrassend hoge leeftijd bereikt. Zo wonen er op de Okinawa eilanden, gelegen in ten zuiden van Japan, opvallend veel honderdjarigen. Meer nog, in Japan leven er vandaag een recordaantal honderdjarigen.  

Anno 2019 mogen maar liefst 71.238 inwoners van Japan honderd kaarsjes uitblazen. Een opmerkelijke vaststelling waarover wetenschappers van over de hele wereld hun hersenen pijnigen. Tientallen theorieën en redenen werden al aangehaald om het fenomeen te verklaren: van het delen van een specifieke levensstijl en leefomgeving tot het mentaal welbevinden. Naast een cocktail van oorzaken, ligt het hoge welvaartspeil in het land mee aan de basis van dit record. Daarenboven houden Japanners er een zeer gezonde levenswijze op na en worden ze daarbij nauwlettend in het oog gehouden door het bedrijf waarvoor ze werken. Als blijkt dat een werknemer aan overgewicht lijdt, dan riskeert het bedrijf een boete. Iets wat trouwens zelden voorkomt, want nergens ter wereld zijn er zo weinig mensen die lijden aan obesitas als in Japan. De reden hiervoor moet gezocht worden in het superverse en gezonde eten. Zo krijgen kinderen geen boterhammen met choco mee naar school, maar bentoboxen, lunchpakketten met rijst en veel groentjes. Ook beweging en gymnastiek dragen de Japanners hoog in het vaandel.

Helaas kent de feestvreugde van eeuwelingen ook de andere kant van de medaille. De oprukkende vergrijzing laat stilaan zijn sporen na. Zo swingen de medische- en verzorgingskosten de pan uit en moeten meer en meer mensen hun leven herorganiseren om de opvang van een ouder of grootouder mogelijk te maken. Daarenboven daalt het geboortecijfer in Japan. Een trend die iets opvallender is dan in de rest van de wereld. Steeds meer jongeren in Japan vinden dat kinderen krijgen een (te) dure aangelegenheid is. Ze kiezen dan ook vaker voor een kinderloos bestaan.

Ook de overheid ziet de vergrijzing met lede ogen aan. In Japan was het gebruikelijk dat honderdjarigen op hun verjaardag felicitaties van de eerste minister in ontvangst mochten nemen. Die overhandigde als verjaardagscadeau een zilveren sakekopje. Het recordaantal honderdjarigen dreigde evenwel de begroting uit balans te halen en dus moeten de jarigen zich nu tevreden stellen met een verzilverd sakekopje. Het zal de honderdjarigen worst wezen. Hun kopje dagelijkse sake of rijstwijn zal er niet anders door smaken. Misschien is precies dat net het geheim van hun hoge leeftijd: sake…

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *