Onverwachte nostalgie…

Gokken in Cambodja is sinds 1996 officieel illegaal, althans voor de Cambodjaanse burgers. Toch liet de overheid aanvankelijk wat achterpoortjes open. Zo konden Cambodjanen gokken bij de door de overheid gesponsorde gamings met inbegrip van vijf afzonderlijke particuliere nationale loterijen. Ook speelautomaten in casino’s waren toegankelijk. Dat laatste ontspoorde evenwel zo drastisch waardoor ingrijpen de enige uitweg was. Hele  gezinnen kwamen door de torenhoge gokschulden in een financiële put terecht. De criminaliteit kende een nooit geziene vlucht en meer en meer gokverslaafden zagen zelfmoord vaak nog als enige redmiddel om de schande te ontlopen. In 2009 was de maat vol en de overheid dwong een algeheel verbod op speelautomaten af.

Cambodja heeft vrij recent onder druk van de Chinese regering ook het uitgeven van licenties voor online gokken stopgezet. China kampt al jaren met het probleem van het illegaal online gokken en dwingt de omringende landen in het Aziatisch continent om mee te werken aan het opdoeken van die illegale handel. Gokken als een populair tijdverdrijf is ingebakken in de Zuidoost-Aziatische cultuur. In een land dat geregeerd wordt door één van de meest corrupte regeringen ter wereld, kijken ordehandhavers dan ook vaak de andere kant op wanneer de wet niet wordt nageleefd. Vaak worden deze illegale gokactiviteiten gecontroleerd door de georganiseerde misdaad die in ruil voor steekpenningen aan de politie hun handeltje ongestoord verder kunnen zetten.

Heel wat onschuldiger zijn de kleinschalige gokwedstrijden of spelen die op lokaal niveau plaatsvinden en waar de inzet vaak slechts een halve of enkele euro’s bedraagt. Op mijn fietsroute zag ik deze kleine jongen in volle concentratie aan het spelen. Het spel katapulteerde me heel even terug in de tijd, naar het labyrint in Kemmel. Jarenlang was Stef Dehollander uitbater van dit volkscafé op den Dries, het grote vierkante plein met de muziekkiosk. Stef verzamelde doorheen de jaren een collectie aan oude volksspelen. Deze handgemaakte flipperkast voor knikkers zal ook wel deel hebben uitgemaakt van zijn verzamelwoede. Het Labyrint is inmiddels een stukje nostalgie geworden, net als deze flipperkast. Reizen doorheen landen waar de moderne evolutie maar schoorvoetend ingang vindt, zorgt ervoor dat je af en toe nog eens kan terugblikken aan hoe het ooit bij ons was.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *