Over water…

Boten vormen al duizenden jaren een manier van leven in Bangladesh. Ze worden gebruikt als transportmiddel, maar evenzo om handel te drijven. Het land is dan ook gezegend met meer dan 700 rivieren en 8000 km bevaarbare waterwegen. Water stroomt als een aorta doorheen het land. Zonder water geen leven, al kunnen de Bengalen de moessons missen als kiespijn. Jaarlijks wordt het land geteisterd door hevige overstromingen waarbij vaak de kwetsbare armen het zwaarst te verduren krijgen. De Bengalen koesteren dan ook een haatliefde verhouding voor water.

Precies doordat heel wat transport over water gebeurt, vind je in Bangladesh dan ook een heel scala aan boten. Van handgestuwde roeiboten tot oude schoepenrad boten, van ferry’s tot gemotoriseerde moon boten, … Je vindt ze er allemaal. Sommige plaatsen in Bangladesh zijn zo afgelegen dat je er enkel per boot heen kan. Ook in de hoofdstad Dhaka speelt water een belangrijke rol. De Buriganga-rivier vormt er zowat de levensader. Reeds bij het eerste ochtendgloren zie je houten roeiboten sierlijk voortglijden op het weerspiegelend wateroppervlak. De romantiek wordt vaak doorprikt door veerboten en vrachtschepen die toeterend voorbij varen. In tegenstelling tot het verkeer op de openbare weg zijn files hier onbestaand.

De aanblik van die wirwar aan bootjes zorgt voor een uniek schouwspel. Ook de gehanteerde roeitechniek die sommige bestuurders hanteren is een must voor het oog. Met hun ontblote voet op de roeispaan geven ze extra kracht bij telkens de peddel het wateroppervlak bereikt. De aangewende power zorgt ervoor dat hun houten bootje beladen met passagiers als een torpedo door het water klieft. Op de foto zie je hoe de boten zich scharen rond een schip dat volgeladen is met bakstenen. Ze hurken zich één voor één aan de romp van het schip, sluiten netjes naast elkaar aan om zo de opstapplaats van de passagiers te bereiken. Vanuit vogelperspectief levert het een unieke foto op die niet alleen inzake lijnenspel een meerwaarde oplevert, maar die ook het belang van de rivier als watertransport benadrukt.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *