7-Eleven

Naast de portretfoto van de excentrieke Thaise koning valt er in het straatbeeld nog een opvallende verschijning te bespeuren: 7-Eleven. Deze internationale winkelketen is niet meer weg, meer nog: het zit haast verankerd in het koopgedrag van de Thaise bevolking.

De wortels van 7-Eleven liggen in Texas. Een medewerker van Southland Ice Company opende in 1927 een winkeltje en verkocht er in hoofdzaak melk, eieren en ijs. Het was het begin van een imperium van winkelketens dat inmiddels in 18 landen filialen heeft waaronder Japan, de VS, Canada, Mexico, Australië, Scandinavië, Singapore, Maleisië, Filipijnen, Hongkong, China, Taiwan, Zuid-Korea en Thailand. Sinds 2007 is het uitgegroeid tot de grootste winkelketen ter wereld en geeft met meer dan 30.000 winkels zelfs McDonald’s het nakijken. Wereldwijd verschaft het werk aan meer dan 45.000 mensen.

Voor de naam van de winkelketen moeten we teruggaan naar 1946. Het heette toen Speedee-Mart maar veranderde in 7-Eleven, wat meteen verwees naar de openingsuren van de winkel. Een winkel die zijn deuren opende van 7 uur ’s morgens tot 11 uur ’s avonds was in die tijd buitengewoon en dat zorgde ervoor dat de naamsverandering meteen een begrip werd.

Japan mag dan wel de absolute koploper zijn inzake aantal 7-Eleven winkels, toch moet Thailand niet onderdoen. Met meer dan 13.000 filialen is Thailand de absolute marktleider in Azië. Het succes valt onder meer te verklaren door de openingsuren. De winkel is 24 uur per dag open en dat 7 dagen per week. De enige keer dat 7-Eleven de deuren sloot was tijdens de crematie van de vorige koning Bhumibol in 2017. De sterke opmars van de 7-Eleven keten heeft de kleine eenmansbuurtwinkel schaakmat gezet. De lokale kruidenierswinkel had geen bestaansrecht meer en zag zich genoodzaakt om zijn deuren te sluiten. Het maakt nu eenmaal deel uit van de globalisering waar ook Azië niet aan ontsnapt. De wereld is een eenheidsworst geworden.

Een 7-Eleven bevat alle kenmerken van een gemakswinkel: strategisch gelegen, onbeperkte openingstijden, uitgebreid assortiment en iets hogere prijzen. Goed uitgekiende marketingstudies hebben het gedrag van de consument jarenlang geanalyseerd en daar speelt 7-Eleven tot op de dag van vandaag handig op in. Het assortiment is dan ook bijzonder goed uitgekiend. Naast kant en klare maaltijden vind je er ook diverse snacks, een drogisterijassortiment, sigaretten en alcohol. Tevens kan je ook terecht om je elektriciteitsrekening te betalen of je mobiele telefoon te herladen. Dit jaar is de service zelfs uitgebreid met de mogelijkheid om er je wasgoed te laten wassen.

Ook het toenemend toerisme van de voorbije decennia reflecteert zich in het aanbod. Tegenwoordig valt er een ruime mix te bespeuren van zowel lokale producten als westerse spullen, denken we maar aan ham kaas tosti’s, muggenspray, toiletpapier, … Opvallend is ook dat er steeds warm water klaar staat. Op die manier komt 7-Eleven tegemoet aan de hongerige klanten die er kant-en-klare noedels kopen en die meteen willen opeten. Ik moet toegeven dat ik ondertussen ook gezwicht ben voor 7-Eleven. De hoofdreden: de airconditioning stelt nooit teleur.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *