Wierookstokjes

Elk Chinees Nieuwjaar staat in het teken van een dier. In 2019 is het de beurt aan het varken. Het varken is het twaalfde dier in de twaalfjaarlijkse cyclus van de Chinese dierenriem en dit volgens de Chinese kalender. Het staat symbool voor optimisme, enthousiasme en hard werken. Mensen die geboren zijn in het jaar van het varken, gaan een mooie carrière tegemoet.

Oorspronkelijk was het Chinees Nieuwjaar het symbool voor het begin van het landbouwseizoen. Tegenwoordig is het de start van een nieuw jaar. Op de eerste dag van het Chinese Nieuwjaar zakken duizenden gelovigen af naar de tempels in de stad om er wierook te branden. Het branden van wierook heeft tot doel om de familie te zegenen met geluk, alsook drukken ze de hoop uit dat hun Nieuwjaarswensen zullen uitkomen.

In en rond de oudste tempel van Georgetown, de Goddess of Mercy Temple was het vandaag dan ook een drukte van jewelste. De geur en de rook van de brandende wierookstokjes waren allesoverheersend. Tegenwoordig tasten de Chinezen met plezier diep in hun geldbeugel om een zo groot mogelijke wierookstok te offeren. Ze zijn veelal gedecoreerd met een artistieke drakenkop. Draken en leeuwen spelen een belangrijke rol in het geloof van de Chinezen omdat zij de boze geesten kunnen verjagen.

Een goede daad stellen hoort ook bij het begin van het nieuwe jaar. Ik zag dan ook hoe heel wat Chinezen rode envelopjes uitdeelden met daarin wat geld. Voor de arme Maleisiërs en Indiërs maken die enkele ringgits (1 euro = 4,66 ringgits) een wereld van verschil op die dag. Zij trotseren dan ook uren lang moedig de brandende zon en de verstikkende rook opdat ook zij een graantje zouden kunnen meepikken van het Chinese Nieuwjaar.