De ijsventers van Cambodja

Dat de verre toekomst er niet hoopvol uitziet, zal wel niemand ontkennen. De opwarming van de aarde is een wereldprobleem geworden, waarvoor we niet langer onze ogen kunnen sluiten. Ik behoor evenwel niet tot het groepje doemdenkers die menen dat het reeds vijf over twaalf is. Toegegeven, we moeten niet langer talmen om het probleem adequaat aan te pakken, maar precies daarin schuilt een zekere opportuniteit. We krijgen met z’n allen de kans om tegen de stroom in te zwemmen, om het tij te keren en het negatieve om te buigen tot iets positiefs.

Door ondermeer op zoek te gaan naar nieuwere en milieuvriendelijkere energiebronnen gaan we automatisch een stap in de goeie richting zetten. Door ons op een andere manier te verplaatsen, gaan we vanzelf het probleem van fijn stof in de steden minimaliseren, wat op zijn beurt weer een positief effect zal hebben op de ziektekosten. Het bestrijden van de klimaatopwarming kan zelfs een positief effect hebben op de arbeidsmarkt. Er zullen jobs ontstaan die nu nog onbestaand zijn.

Ik moest eraan denken toen ik deze morgen deze man tegenkwam. Hij was bezig gigantische ijsstaven in stukken te verdelen met een cirkelzaag om die vervolgens één voor één in een knaloranje koelbox te leggen. In Azië kom je ze wel eens vaker tegen, de ijsventers. Niet zoals wij die kennen wanneer we op een zwoele zomerdag langs de kustlijn struinen. Neen, de ijsventers verkopen hier geen ijsjes, maar ijsblokken per kilo. Precies door de tropische temperaturen gaan gekoelde dranken hier vlotjes over de toonbank. Omdat elektriciteit niet overal voorhanden is, zorgen deze ijsklompen alsnog voor gekoelde temperaturen. Met het dreigend stroomtekort in België kunnen ook deze ijsventers in de verre toekomst misschien een vertrouwd beeld worden…

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *