Cricket

Fietsen mag dan misschien wel aan populariteit winnen, het zal er nooit in slagen om cricket van de troon te stoten. Cricket is immens populair in Bangladesh en is na voetbal de tweede grootste sport van de wereld.

Over de oorsprong van het cricketspel lopen de meningen nogal wat uiteen. Britse historici zijn de mening toegedaan dat de sport rond 1600 het levenslicht zag in Zuidoost-Engeland. Franse historici claimen dan weer dat het een Frans spel is en dat de Engelsen het tijdens de Honderdjarige Oorlog hebben overgenomen. Ook over de herkomst van het woord ‘cricket’ is het laatste woord nog niet gevallen. Sommigen beweren dat het afkomstig is van het Angelsaksische woord ‘cricce’, wat zoveel betekent als ‘krikstoel’, de naam waarmee in de Lage Landen van de Middeleeuwen een kerkbankje werd aangeduid. In het Frans heette zo’n bankje een ‘cricket’. Fransen beweren ook dat het woord wel eens afgeleid zou kunnen zijn van het woord ‘guichet’ wat staat voor loket of poortje. Wat er ook van zei, één ding staat wel met zekerheid vast, namelijk dat cricket in de achttiende eeuw uitgroeide tot één van favoriete sporten van de Britse aristocratie en het door de kolonisatie ook ingang vond in landen zoals India, Pakistan en Bangladesh.

Sinds 1975 is cricket ook een vast onderdeel geworden van het wereldkampioenschap. Het wordt om de vier jaar gehouden, maar vreemd genoeg heeft Engeland –de bakermat van deze sport- deze titel nog nooit kunnen binnenrijven. Ook Bangladesh raakte tot op heden niet verder dan een kwalificatieplaats op het wereldkampioenschap cricket. De hoop om ooit eens huiswaarts te keren met de felbegeerde beker blijft voor de Bengalen een zoete droom.  Telkens als het nationale cricketteam van Bangladesh een belangrijke match speelt, ligt het land half lam. Alle ogen zijn dan gericht op de Tijgers, de bijnaam van het nationale cricketteam dat verwijst naar de koninklijke Bengaalse tijger. Eén ding is zeker, als Bangladesh ooit het wereldkampioenschap cricket in de wacht sleept, dan zal het land van feestvreugde daveren op zijn grondvesten…

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *