hond

Reizen als ontdekkingstocht…

Reizen is een ontdekking met je zintuigen als gids. Het speelveld waar je doorheen struint, ligt bezaaid met zoveel moois dat je er nooit genoeg van krijgen kan. Misschien maakt dat het reizen wel zo uniek, zo verslavend. Neem nu de batak huizen… Op weg naar één van de grootste toeristische attracties van Sumatra, het Toba Lake, had ik ze al eens opgemerkt. De zeer aparte bouwstijl doet ons halt houden aan een Batak-Karo dorp. Sumatra is het thuisland van meerdere stammen. Batak is de verzamelnaam voor zes groepen waarvan Karo, samen met Toba, de meeste bekende is.

Hun huizen staan op houten palen die vaak 2 meter boven de grond uitsteken. Die benedenruimte is het domein van het vee. De woning zelf is opgetrokken uit natuurlijke materialen: hout, touwen en bladeren. Spijkers komen er niet aan te pas. Het woongedeelte wordt traditiegetrouw gedeeld door acht families. Hun woonvertrekken worden gescheiden door vier kookruimtes. De enige privacy die ze hebben zijn door matten en gordijnen afgesloten piepkleine slaapruimtes. Onder het dak bevindt zich de opslagruimte voor hout en voedsel. De indeling van de behuizing van de Bataks is al honderden jaren zo en niks lijkt daar verandering in te brengen. Naast de inrichting is vooral de buitenkant een foto meer dan waard. Het spitse, hoge dak reikt moeiteloos tot 15 meter de lucht in en loopt naar alle kanten gelijkmatig af. Ook de afwezigheid van vensters is opvallend. Op een piepkleine deuropening na, valt er geen licht binnen in de woning. De huizen mogen dan wel een eyecatcher zijn, het beklemmende gevoel binnenin is niet bepaald uitnodigend te noemen.

Als je met de ogen van een kind reist, vol verwondering over de wereld om je heen, dan ontdek je ook wel wat minder opvallende zaken. Zo valt mijn oog op een reclamebord met de weinig zeggende letter en cijfercombinatie B1 en B2. De borden staan steevast in de onmiddellijke omgeving van een wegrestaurant of wat daar voor moet doorgaan. Mijn nieuwsgierigheid wordt al snel omgezet in ongeloof, wanneer ik ontdek dat achter de geheimzinnig code een stukje eetcultuur verscholen zit. B1 staat synoniem voor biang, wat in het Batak hond betekent. In Sumatra worden honden speciaal gefokt voor consumptie. B2 staat dan weer symbool voor babi, Indonesisch varkensvlees. Voor de christelijke Bataks zijn beide vleessoorten een ware delicatesse. Voor moslims zijn honden en varkens onrein. Om de talrijke moslims niet voor het hoofd te stoten, maakt men daarom gebruik van afkortingen. Reizen blijft een openbaring, in al zijn facetten…

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *