Weg van de toeristische trail…

Het zuidwesten van Flores heeft iets weg van een openluchtmuseum, een soort Bokrijk maar dan niet met acteurs, maar met echte, levende bewoners. Deze 96 jaar oude dame trof ik aan, zittend voor de deuropening van het huis van haar kleindochter. Drie generaties die hier samenleven is geen uitzondering. Het dorp telt amper een twaalftal huizen, maar ondanks die kleinschaligheid heeft het zich toch op de toeristische kaart van Flores weten te plaatsen. Of moet ik het eerder de alternatieve toeristische kaart noemen?

De ontwikkeling van het toerisme in Flores staat in vergelijking met de eilanden Java, Bali en Lombok nog haast in zijn kinderschoenen. Een goed uitgewerkt netwerk van toeristenbussen die je naar de hotspots van het eiland brengen, is er niet. Toeristen die Flores willen bezoeken, doen daarom veelal uit noodzaak beroep op een reisbureau. Die stippelt dan een mooi, verzorgde reisroute uit. Voor het gewenst aantal dagen krijg je een wagen met chauffeur ter beschikking. Een bezoek aan het dorp Bena met zijn traditionele adathuizen behoort steevast tot het programma. Toegegeven, het authentieke dorp oogt met zijn straat van lange rijen huizen die op verschillende hoogten tegenover elkaar liggen mooi en groots. De bedrijvigheid van de bewoners, in hoofdzaak vrouwen die op ambachtelijke wijze weven, geeft een extra dimensie aan het geheel. In ruil voor zoveel authenticiteit moet je wel genoegen nemen met een horde toeristen die in je voetsporen loopt.

Als je echter ook gelijkaardige dorpjes aandoet die niet op de toeristische trail liggen, dan is de kans groot dat je slechts een handvol toeristen tegen het lijf loopt. Het dorpje Luna, op een boogscheut van het veel bekendere dorpje Bena is er zo eentje. Kleinschaliger, maar niet onder de voet gelopen door het toerisme en dus een stukje fijner om in alle rust te bezoeken. De adathuizen die opgetrokken zijn uit bamboe, hout en voorzien zijn van een dak in stro maken deel uit van de oeroude traditie van de voorouders. De tijd lijkt er stil gestaan, behalve dat het toerisme ook langzaam in kleinere dorpjes zijn toegang vindt. Hoe zou deze 96-jarige dame die evolutie ondergaan? Hoe kijkt zij tegenover die toeristen die hier komen binnengluren in hun leefgemeenschap? Wat schuit er achter haar glazige ogen? Wat gaat er door haar heen als ik met enige gene mijn camera op haar richt? Meer vragen dan antwoorden…

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *