De bijzondere erfenis van de militaire dictatuur…

Wie Burma bezoekt zal al snel ontdekken dat er iets vreemd is met het verkeersbeleid van het land. Automobilisten rijden er namelijk rechts. Niks bijzonders hoor ik je al denken. Klopt, maar als je weet dat het stuur van de wagens ook rechts staat, dan is de logica ver zoek. Het is ongetwijfeld één van de vreemdste erfenissen die voortvloeien uit de jarenlange militaire dictatuur.

Aan de basis van die bizarre situatie ligt het paranoïde gedrag van dictator Ne Win. Hij riep zijn onderdanen op om rechts te rijden nadat hij advies had ingewonnen bij een helderziende. Meer aannemelijk lijkt het dat de bijgelovige despoot met deze gewijzigde verkeersmaatregel de voormalige en linksrijdende kolonisator, Groot-Brittannië, een hak wou zetten.

Toen in 2011, na meer dan een halve eeuw militaire dictatuur, een meer democratische wind waaide doorheen het land, begon het Westen de opgelegde sancties tegen Burma op te heven. Ook de automarkt kende een exponentiële groei en dan voornamelijk de tweedehandsmarkt. De meeste wagens werden ingevoerd vanuit Japan, waar men links rijdt en de auto’s bijgevolg een stuur hebben aan de rechterkant. Tot op heden leidt dit dan ook tot een zeer contradictorische en soms vrij gevaarlijke verkeerssituatie. Zo hebben bussen de gewoonte opgevat om hun passagiers midden de weg af te zetten in plaats van langs de stoep.

De autoriteiten willen eigenlijk komaf maken met deze vrij absurde situatie, maar stuit daarbij op ontzettend veel verzet van de lokale bevolking. Toen de huidige regering in 2015 de idee lanceerde om automobilisten 90 dagen de tijd te geven om hun wagen in te ruilen voor een exemplaar met het stuur aan de juiste kant, moest ze wegens de massale protesten hun plannen terug opbergen. Nochtans zou het ongetwijfeld ten goede komen aan de verkeersveiligheid in het land. Burma mag dan wel slechts op de 80ste plaats staan van de landenlijst met het hoogst aantal verkeersdoden, toch is er sinds enkele jaren een opmerkelijke toename van verkeersongelukken.

De stijging is voornamelijk toe te schrijven aan het roekeloos rijgedrag van de automobilisten en het niet naleven van de verkeersregels. Ook het niet dragen van een helm door motorrijders kleurt het dodencijfer van het aantal verkeersslachtoffers dieprood. Nochtans zijn de straffen voor wie een ongeval veroorzaakt niet bepaald mals te noemen. Als een bestuurder bijvoorbeeld schuldig wordt bevonden aan roekeloos rijden, wordt zijn rijbewijs voor één tot twee jaar ingetrokken. Ongevallen waarbij minstens drie personen letsels oplopen, wordt bestraft met het intrekken van het rijbewijs voor een periode van vier jaar. Bij dodelijke ongevallen riskeert men zelfs celstraffen die kunnen oplopen tot 10 jaar.

Hoeveel doden er gevallen zijn bij het verkeersongeval met deze uitgebrande bus is mij een raadsel. Of men de bus ook doelbewust aan de kant van de weg laat staan, als een vorm van sensibilisatiecampagne is me ook niet meteen duidelijk. In ieder geval was het voor mij alvast de aanleiding om één van de meest vreemde, overgebleven erfenissen van de militaire dictatuur eens uit de doeken te doen.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *