De toon is gezet!

Zal Bangladesh de hoofdprijs afschieten en zich in mijn zwerversziel nestelen als het meest verrassende land van mijn ganse solartrip? Het is nu nog te vroeg om daar al een bevestigend antwoord op te geven, maar dat de Bengalen op z’n zachtst uitgedrukt wel heel attentvol zijn, dat valt niet te ontkennen.

Op de vooravond van mijn onvoorzien lang verblijf in guesthouse Nazal in Sylhet werd ik door de eigenaar getrakteerd op taart. In sierlijke letters had de patissier er de volgende tekst op gespoten: ‘From Nazal – Best Wishes – to Grégory’. Fijne patisserie moet in Bangladesh nog het levenslicht zien, maar het is de geste die telt. Bengalen zijn net als Indiërs gek op foto’s en selfies maken en dus kon een fotoshoot niet ontbreken. Nu, voor de uitbater van de vrij recent geopende guesthouse zal het ook wel een vorm van reclamestunt zijn om zijn etablissement in de kijker te plaatsen. De kans dat hij in de nabije toekomst nog een fietser over de vloer krijgt die helemaal vanuit Europa met een zelfgemaakte bamboefiets op zonne-energie Bangladesh aandoet, lijkt me uiterst twijfelachtig.

In ieder geval is de toon daarmee gezet en kijk ik nog meer dan anders uit om dit land in al zijn facetten te ontdekken. Dat ik hier niet achterover zal vallen van megalomane historische gebouwen of een natuurpracht dat bovenaan het lijstje prijkt van Unesco Werelderfgoed, vind ik op zich niet erg. Intuïtief voel ik aan dat dit tekort ruimschoots gecompenseerd zal worden met een inkijk in het dagdagelijkse, maar vaak harde leven van de Bengalen. Bangladesh heeft me nu al het gevoel dat ik een ontdekkingsreis zal maken achter de schermen van zijn land. Benieuwd of dat gevoel ook daadwerkelijk zal kloppen…

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *