De kers op de taart…

Ondanks het feit dat mijn reis op zijn laatste benen loopt, ontwaak ik deze morgen als een opgewonden kind dat al maanden reikhalzend uitkijkt naar de komst van de Sint. Ik wil mijn reis op een bijzondere manier afsluiten, beëindigen op een speciale plek, een bestemming dat tot verbeelding spreekt. Het boeddhistische koninkrijk Bhutan, gelegen in de Himalaya en ingeklemd tussen Tibet en India, is zo’n plek. Bhutan wordt omschreven als het laatste Shangri-La, het laatste aardsparadijs op aarde.

Het mysterieuze boeddhistische koninkrijk staat al langer op mijn bucketlist van te bereizen landen, maar Bhutan is een zeer dure bestemming en weerhield me keer op keer om erheen te gaan. Het feit dat Bangladesh haast aanleunt aan dit koninkrijk stelt alles in ander perspectief. De reden waarom Bhutan zo’n dure reisbestemming is, heeft alles te maken met het toepassen van ‘beperkt’ kwalitatief toerisme. Door een relatief hoog bedrag per dag vast te leggen om het land te bezoeken en toeristen te verplichten in zee te gaan met een reisbureau die je een gids en chauffeur aanbieden, scheid je vanzelf het kaf van het koren. Als toerist moet je een bedrag ophoesten dat tussen de 200 en 250 dollar schommelt. In ruil krijg je een all-in-pakket met zeer weinig bewegingsruimte. Al deze factoren zorgen ervoor dat Bhutan in tegenstelling tot bijvoorbeeld Nepal niet overspoeld wordt door backpackers.

Omdat ik Bhutan om praktische redenen niet per fiets wou bezoeken, leek het mij een ideale gelegenheid om het land in gezelschap van een reismaatje te ontdekken. Omdat Bhutan nu ook niet meteen de meest evidente reisbestemming is, klopte ik wederom aan bij Nadine Deroo. Zij twijfelde geen moment om me ook deze keer achterna te reizen. De voorbije weken werden alle praktische zaken geregeld en we spraken af om vanuit Guwahati, in het noorden van India, de grens met Bhutan over te steken. Op die manier konden we Bhutan ten voeten uit ontdekken, van oost naar west. Niets leek deze droomreis en het einde van mijn lange zwerftocht in de weg te kunnen leggen…

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *