Sulawesi: een smeltkroes van religies

Indonesië is overwegend islamitisch en dat merk ik meteen wanneer ik aanmeer in Makassar, de grootste stad in Oost-Indonesië en de hoofdstad van de provincie Zuid-Sulawesi.  Aan de overkant van de wandelpromenade prijkt namelijk een prachtige moskee. Doordat het omsloten is met water heeft het iets weg van een drijvend eiland. De moskee valt niet alleen op door zijn iconische architectuur, maar evenzo door zijn veelheid aan kleine koepeltjes en zijn zachte tinten van roze en oranje. De moskee mag dan wel een eyecatcher van formaat zijn, het stemt me niet meteen vrolijk. Mijn hostel ligt namelijk recht tegenover de moskee en bijgevolg mag ik mijn hoofd erop verwedden dat een imam me om half vijf in de ochtend uit bed zal schreeuwen.

Is het je trouwens ook al opgevallen dat die megafoons aan die gebedstorens een volume produceren die ver boven de toegelaten decibelnormen liggen? Ik maak me geen illusies, van een hoorconvenant zullen ze hier nog nooit gehoord hebben, laat staan van een geluidsbegrenzer. Als je op reis gaat, dan moet je soms de ongemakken van een land erbij nemen.

Gelukkig zijn er ook plekken in Sulawesi waar de islam minder dominant aanwezig is, zoals in de hooglanden Tana Toraja. Daar overheerst eerder de christelijke godsdienst. Nu ja, christelijk… De zeer ongebruikelijke en unieke begrafenisrituelen lijken toch mijlenver verwijderd van onze christelijke waarden omtrent de dood. De kans om daar een glimp van op te vangen, is wel heel reëel. Wedden dat deze thematiek binnen onafzienbare tijd ook een plek zal krijgen in deze ‘picture of the day’?

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *