De Toy Train van India…

Op reis komt het erop aan het juiste vervoersmiddel te kiezen. Door de uitgestrektheid van het land heb je in India een heel scala aan transportmogelijkheden. De voorbije dagen heeft zowat al het rollend transport in India onze revue gepasseerd: van taxi tot bus, van riksja tot trein. Vooral dit laatste vervoersmiddel weet ons te bekoren. Wellicht omdat reizen per trein een filosofie is. Je ritme wordt bepaald door de vele tussenstations, het traject, het type treinreizen, … Op de trein glijdt de wereld aan je voorbij en vermengt de poëzie van het afscheid nemen op het perron je met de vervoering van het reizen.

Treinreizen hebben al tal van roman- en detectiveschrijvers geïnspireerd. De bekendste treinreis en -route is ongetwijfeld de ‘Trans-Siberische’ spoorlijn dat met zijn 9.289 kilometer zowat de langste ter wereld is. De rit voert je in ruim één week tijd van Moskou naar Vladivostok, dwars door de Siberische en Chinese wildernis. Het is één van de legendarische treinreizen die zijn oorsprong vond kort nadat de eerste spoorwegen werden aangelegd. Ook India heeft een aantal van die treintrajecten op zijn palmares staan. Op zich ook niet echt verwonderlijk als je weet dat India met 60.900 km spoorlijn het grootste spoorwegnet van Azië heeft. Inzake lengte neemt India (na Amerika en China) de derde plaats  in. Het land telt meer dan 7000 stations en dagelijks maken ruim 23 miljoen mensen gebruik van de trein.

De trein is dan ook een uitstekende manier om dit immense land te ontdekken. Precies omdat het zo frequent gebruikt wordt, is het ook spotgoedkoop. Daarenboven is het reizen per trein in India al een belevenis op zich. Doordat treinsporen werden aangelegd nog voor de autowegen bestonden, glijden de treinen veelal langs de allermooiste routes. De 46 km lange treinroute, de Nilgiri Mountain Railway uit 1908, is er één van. Op een smalspoorlijn boemelt de stoomlocomotief nog dagelijks vanuit Ooty naar Mettupalayam. Een treinrit van 5 uur die je meevoert doorheen een aaneenschakeling van spectaculaire valleien, langs grasgroene theeplantages, steile bochten, duizelingwekkende bruggen en inktzwarte tunnels. In de volksmond wordt deze trein ook wel eens de Toy Train genoemd. Door het trage tempo kan je het landschap maximaal opnemen. Dat gevoel van rust verhoogt eens te meer het reisplezier. En ja, ook wij hebben er met volle teugen van genoten!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *