Stadsruis

Als je wat langer in een hoofdstad vertoeft, dan vallen stadsgeluiden minder op. Ze vermengen zich tot onaangenaam ruis. Ook de buitenwijk waar ik logeer ontsnapt niet aan de hectische geluiden van de grootstad. Ik denk niet dat ik hier ooit zou kunnen aarden. Veel inwoners van de hoofdstad Denpasar worden niet eens voor die keuze gesteld. Ze zijn al blij als ze een onderkomen vinden dat enigszins betaalbaar is.

Dat het voor heel wat Balinezen niet gemakkelijk is om de eindjes aan elkaar te knopen, stelde ik vandaag nog vast. Ik was net terug van de internationale luchthaven van Denpasar of ik hoorde vanuit mijn (slaap)kamer een muzikaal geluid over de stadsruis weerklinken. Eerst dacht ik dat het afkomstig was van de buren of de overburen. Mijn klein kamertje maakt deel uit van een bescheiden woning met twee ruimtes, een piepkleine keuken en dito badkamer. De woning deel ik met het warmshower koppel Sahrul en Joshinta. In totaal moeten er zo’n vijfentwintig van die huisjes zijn, schouder aan schouder een vierkant vormend met centraal een middelgroot betonnen plein.

Plots stond ik oog in oog met hen, een koppel van in de zestig. De vrouw droeg een lichtpurperen sjaal die haar hoofd grotendeels bedekte, de man een baseballpetje. Aan de ene schouder hing een zwarte tas, aan de andere een mobiele geluidsbox met daarop aangesloten een microfoon. Uit de box weergalmden instrumentale deuntjes die werden aangevuld met de warme stem van de man. Straatmuzikanten, flitste het door mijn hoofd. Ze bleven op de drempel van het binnenhof staan, wat onwennig, niet goed wetend of ze wel welkom waren. Een bewoner van het woonerf stopte hen wat geld toe. Ik liep terug naar binnen en kopieerde zijn gedrag. Een dankbare glimlach ontglipte uit de droevige ogen van de vrouw. De muziek nam in volume af en stierf langzaam weg. De acte de présence had nauwelijks drie minuten geduurd.  Ze verdwenen even onverwachts als ze gekomen waren. De stadsruis nam terug zijn plaats in…

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *