Welkom in Bangladesh!

Bangladesh, het is een land waar we nauwelijks iets over horen. Of toch, wanneer een zoveelste ramp het land voltrekt. Cyclonen en overstromingen zijn een terugkerend fenomeen, waar het straatarme Bangladesh niet tegen is opgewassen. Sinds 2017 kent het land nog een nieuwe bekommernis: de migratiecrisis. Op vlucht voor het geweld hebben maar liefst 1 miljoen Rohingya’s, de moslimminderheid uit Birma, de grens overgestoken met Bangladesh. Zij leven in zeer penibele omstandigheden in overvolle vluchtelingenkampen ten zuiden van het land.

Met ruim 165 miljoen inwoners is het één van de dichtstbevolkte landen ter wereld. Om je een idee te geven… Bangladesh is slechts 5 keer groter dan België. De hoofdstad Dhaka telt maar liefst 20 miljoen mensen. Bangladesh wordt nauwelijks of nooit door toeristen aangedaan, om de heel simpele reden dat het niet beschikt over toeristische troefkaarten. Precies daarom vind ik het net zo boeiend om het land te ontdekken, om mij onder te dompelen in die chaotische drukte en een glimp op te vangen van het dagdagelijkse leven.

Nauwelijks de grens vanuit Noord-India overgestoken, mocht ik reeds aan den lijve de vriendelijkheid en hulpvaardigheid van de Bengalen ondervinden. Een lekke band zorgde niet alleen voor heel wat nieuwsgierige blikken, maar evenzo voor evenveel helpende handen. Daar waar in Noord-India tien belangstellenden zich rond mijn geparkeerde bamboefiets met trailer gingen scharen, zijn er dat in Bangladesh opeens vijftig tot honderd. Dat zal even wennen worden. Ook de steeds terugkerende vraag “Your country, sir?” zal de komende weken deel uitmaken van mijn ontdekkingsreis.

Heel even zag het ernaar uit dat die ontdekkingsreis een abrupt einde ging kennen. Aanhoudende schouderpijn zorgde ervoor dat ik genoodzaakt was om een rustperiode in te lassen. Omdat er geen beterschap optrad, dook het worst case scenario meer aan meer aan de oppervlakte. Vandaag ging ik de voorbereidingen treffen voor een vervroegde en definitieve terugkeer naar België. Mijn relatief goeie nachtrust (sinds weken) stemt me evenwel vertrouwen. De pijn is afgenomen en voor het eerst voel ik terug de energie om mijn reis te hervatten. Als alles verder naar wens verloopt, start ik morgen met de ontdekking van mijn voorlaatste land. Welkom in Bangladesh!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *