Het raadsel van de Bada Valley…

Ze bestaan nog, plekken op onze aardbol waar het menselijk brein er tot op heden niet in geslaagd is om alle geheimen van het verleden te ontfutselen. Zo’n plek ligt in Centraal-Sulawesi, meer bepaald in de Bada Vallei op een steenworp van het Lore Lindu Nationaal park. Daar liggen verspreid over diverse dorpjes en te midden van rijstvelden 2500 jaar oude megalieten. De enorme stenen vormen afbeeldingen van gekerfde mensfiguren. De plaats van de setting straalt niet alleen rust uit, maar evenzo roept het iets geheimzinnigs op. Een mysterie die wordt versterkt door de informatie die ze tot op heden zorgvuldig hebben weten te bewaren. Archeologen gissen nog steeds naar de ware toedracht van de sculpturen. Waar komen ze vandaan? Wie heeft ze gemaakt en bovenal waarom? Meer vragen dan antwoorden.

Ronddwalend (en dat mag je haast letterlijk nemen, want de megalieten liggen echt bijna weggestopt met de bedoeling om nooit gevonden te worden) doorheen dit snoepjesgebied voor archeologen, waan ik me heel even terug op Paaseiland. Zeker inzake vorm kunnen ze wedijveren, al zijn ze in aantal haast te verwaarlozen. In totaal werden tot op heden slechts 8 sculpturen bloot gelegd. Volgens de lokale bewoners zouden de mysterieuze monolieten over magisch krachten beschikken. Zo zouden ze gemaakt zijn om boze geesten af te weren. Nog anderen beweren dat de stenen in geval van oorlog tot leven zullen komen om mee te strijden tegen de vijand. Maar ook de theorie dat de beelden de incarnatie zijn van criminelen die omwille van hun malafide praktijken in steen zijn veranderd, is nooit verweg.

De broodje aap verhalen helpen de archeologen alvast geen millimeter verder. Wat er ook van zij, zo verscholen tussen het groen tegen een achtergrond van geërodeerde heuvels en lage bergen vormen ze een aparte, maar ruwe verschijning in het landschap. De stille getuigen van een ver verleden maskeren hun geheimen achter een tijdloze gelaatsuitdrukking. Geheimen die wellicht nooit zullen worden prijsgegeven…

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *