Armoede heeft een gezicht

Het klinkt misschien vreemd, maar de ontwikkelingen in de prostitutie vormen voor een land vaak een graadmeter voor de armoede. Wanneer de prostitutie toeneemt, dan mag je in een land zoals Cambodja aannemen dat een bepaalde categorie mensen het steeds moeilijker heeft om de eindjes aan elkaar te knopen. Zijn eigen lichaam te koop aanbieden, doet men nu eenmaal niet voor zijn plezier.

Armoede maakt geen onderscheid tussen leeftijd. Vaak slagen ook ouderlingen er moeilijk in om het hoofd boven water te houden. Zeker nu de voorbije jaren de prijzen van sommige basisingrediënten, zoals rijst en vis, fors zijn gestegen. Het gevolg is dat er minder voedzame maaltijden worden bereid. Iets wat veelal ook gevolgen heeft voor de weerstand bij bepaalde ziektes. Armoede is helaas een vicieuze cirkel.

Nochtans kwam de wereldvoedselbank onlangs met vrij positieve cijfers voor de dag. In Cambodja zakte voor het eerst het aantal inwoners die onder de armoedegrens leven onder de 30 procent. Een positieve evolutie die vooral wordt toegeschreven aan twee sectoren: de kledingindustrie en het toerisme. Ik kan er als reiziger niet omheen kijken. In Cambodja ligt de welvaart een pak hoger dan in buurland Laos. Maar niet iedereen pikt een graantje mee van die economische vooruitgang. Wie uit de boot valt, moet het hef in eigen handen nemen, zoals deze bejaarde vrouw.

Ik trof haar aan op de trappen van Wat Phnom, de tempel waaraan de stad zijn naam ontleent. Wellicht had ze de plek niet toevallig uitgekozen. Wat Phnom, gelegen op een lage heuvel en uitkijkend over de Mekong rivier, is een bijzonder populaire plek bij de lokale bevolking. Het verhaal doet immers de ronde dat elke wens die hier wordt uitgesproken ook daadwerkelijk in vervulling gaat. Mensen komen dan ook van heinde en verre naar dit heiligdom, in de rotsvaste overtuiging dat het onmogelijke mogelijk wordt. Het idee om daarenboven meteen een goede daad te stellen, zal ongetwijfeld in het voordeel spelen van de bedelende dame. In ieder geval is haar wens om ooit uit de armoede te geraken een droom gebleven…

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *