Welkom in Noord-India

Vandaag verlaat ik definitief Birma, met spijt in het hart. Naast Colombia, Argentinië, Chili, Bolivia, Guatemala, Iran, Oman, Georgië, Tadzjikistan, Kirgizië, Mongolië, Tibet, Nepal, Vietnam en Laos heeft nu ook Birma zijn plaats veroverd in mijn lijstje van favoriete landen. Wie er ooit is geweest, keert er vroeg of laat nog eens terug. Iets doet mij vermoeden dat het niet bij dit tweede bezoek zal blijven, al was het maar uit dankbaarheid voor de vriendschap die ik ook deze keer in het kwadraat mocht ontvangen.

Het valt me niet zo vaak te beurt, maar net voor het verlaten van mijn geliefde Birma ontmoet ik in de guesthouse waar ik logeer een zielsgenoot: een Franse wereldfietser. Kevin is afkomstig uit de Franse havenstad ‘La Rochelle’ en is al bijna drie jaar ‘on the road’. Tijdens het reizen, houdt hij regelmatig halt om wat bij te verdienen om zo zijn reis verder te zetten. Zo vertoefde hij een aantal maanden in Europa om bij te klussen en parkeerde hij zijn fiets een jaar lang in Nieuw-Zeeland om er als arbeider aan de slag te gaan. Kevin denkt eraan om nog zes maanden verder te fietsen en zijn lange zwerftocht af te sluiten in Nepal. Omdat we beiden een stukje dezelfde kant uitgaan, besluiten we om samen de grens over te steken en te fietsen tot aan de eerste grote stad, Imphal. Ik moet eerlijk bekennen dat ik best blij ben met zijn gezelschap. Noord-India is voor mij een totaal nieuw land en dan is het wel fijn als je die eerste indrukken met iemand kan delen.

De grensovergang verloopt evenwel niet zo vlotjes als we hadden verwacht. In het grensstadje Moreh zijn er twee poorten die toegang verschaffen naar India: eentje voor voetgangers en eentje voor het gemotoriseerd verkeer. Aangekomen bij de toegangspoort voor voetgangers moeten we rechtsomkeer maken. Bij onze zoektocht naar de andere gate rijden we verloren en zonder het goed en wel te beseffen, bemerken we plots dat we aan de verkeerde kant van de weg rijden. Oeps, we zitten reeds in India. We hebben geen grenspost gezien en vertoeven dus illegaal in het land. We besluiten maar om rechtsomkeer te maken. In een land als India lijkt het ons verstandiger om ons aan de regels te houden. Het kost ons opnieuw heel wat moeite om doorheen de drukte, die eigen is aan een grensstad, te wurmen. Uiteindelijk vinden we het kantoortje waar we kunnen uitchecken uit Birma om vervolgens een halve kilometer verder de stempel te bemachtigen voor een legale intrede in India. Welkom in Noord-India.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *