De onaantastbaarheid van de koe…

In India is de koe nooit ver weg. In steden en dorpen schommelt ze sloom door de straten. Ze baant zich een weg tussen het drukke verkeer en laat zich al lang niet meer opschrikken door een gehaaste passant. De straten vormen haar biotoop en daar zal niet snel verandering in komen. Ze blijft op het midden van de weg liggen, rustig herkauwend, ondanks het toenemend verkeer. Of zij nu koe is of stier, zeboe of karbouw, het maakt allemaal niet veel uit. Er wordt haar immers geen strobreed in de weg gelegd. Zij schrijdt van de ene bergafval naar de andere, sukkelt tegen verkeersstromen in, steekt op haar dooie gemak verkeersaders over en voelt zich prinsesheerlijk te midden van de chaos.  

De Indische samenleving telt zo’n 82% Hindoes. De fundamentalisten onder hen, ook wel Brahmins genaamd, eten uit respect voor alle leven vegetarisch. In de praktijk zijn er wel nog een pak Hindoes die een stuk kip of varkensvlees niet links laten liggen. Rundvlees eten ze echter niet, dat is gewoon te heilig. Koeien worden uitsluitend gebruikt voor de landbouw en de melkproductie. Alleen wanneer ze een natuurlijke dood sterven, wordt de koeienhuid gebruikt. Voor wie geen vlees eet, vormen  melk en melkproducten een noodzakelijk bestanddeel voor de broodnodige, dagelijkse eiwitten. De verse melk is de nectar in het dagelijkse leven van de mens. Zonder melk sterft vegetarisch India. De koe is dan ook de moeder van alle wezens. Zonder de koe zou de mens geen bestaansrecht hebben gehad in het oude India en had het hindoeïsme zich niet kunnen verspreiden. In de aloude hindoeïstische heilige geschriften wordt de koe dan ook gezien als de ruggengraat van de samenleving. Dat verklaart meteen waarom koeienmelk en geklaarde boter zo een belangrijke rol vervullen bij het uitvoeren van hun religieuze rituelen. Daarnaast wordt de urine van de heilige koe gedronken als medicijn tegen diverse klachten en ook de mest zou een zuiverende werking hebben. In het zuiden van India wordt de heilige koe ook gezien als waarzegster.

Op het doden van runderen staan in India zware straffen, tot wel zeven jaar gevangenisstraf. De voorbije jaren schrikken Hindoes er echter niet voor terug om zelf het recht te laten zegevieren wanneer ze ontdekken dat een moslim een koe heeft geslacht. In plaats van aangifte te doen bij de politie, vallen ze de vermeende slachters aan. De voorbije jaren kwamen al minstens tien Moslims op die manier om het leven.

Het is een confronterende vaststelling dat koeien in India een belangrijker plaats innemen dan de vrouw. In India kan je de doodstraf krijgen als je een koe slacht, maar wie een vrouw verkracht gaat vaak vrijuit. Volgens statistieken wordt er in India elke vijftien minuten een vrouw verkracht. Nog geen één derde van de daders wordt ook effectief vervolgd. In India kan je beter als koe door het leven gaan, dan als vrouw…

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *