Angkringan – Warung

Wie in Indonesië zijn smaakpapillen wil verwennen, hoeft daarvoor niet een plaatsje te reserveren in een chique sterrenzaak. Eerder integendeel. Zo vind je in Java op zowat elke hoek van de straat een eettentje waar je op je wenken wordt bediend. De eetkraampjes, gekend onder de naam ‘angkringan of ‘warung’ serveren favoriete, Javaanse lekkernijen. Naast het culinaire gehalte zorgt ook de zeer voordelige prijs ervoor dat mensen er vaste klant worden. Of het nu gestoomde rijst is, darmsaté, tofu, tempé, kwartelei, sambal, gebakken kip en crackers; je krijgt er nooit genoeg van. De gerechtjes zijn eerlijk en worden zonder veel poespas opgediend. In veel gevallen kan je zelf je bord samenstellen. Ook de drankjes getuigen van eenvoud: thee en koffie (warm of koud), water en gemberdrank.

De sfeer is gemoedelijk en dat heeft voor een stuk te maken met de inrichting. Eten doe je aan een houten tafel waar het aanbod aan gerechten staat op uitgestald of op geweven matten waar je in kleermakerszit kan genieten van het voedsel. Het woord ‘angkringan’ is afgeleid van het Javaanse woord ‘angkring’ wat ‘achterover leunen’ betekent. Een opgelegde etiquette nastreven is hier niet aan de orde van de dag.

Opvallend is dat deze eetkraampjes zowat alle lagen van de bevolking over de vloer krijgen: van studenten tot managers in maatpak, van arbeiders tot hoge functionarissen. Het is een plek om te genieten in haast familiale sfeer van de ‘gerechten van de gewone burger’. De openingsuren variëren nog eens, maar doorgaans kan je er terecht vanaf zonsondergang tot vroeg in de ochtend. Er is één ongeschreven regel die zowat in elke angkringan of warung wordt toegepast: respect. Respect voor eenieder die er langs komt, ongeacht geslacht, religie, rang of stand. Gastvrijheid is dan ook wat de eettentjes doet overleven. Zolang dit hoog in het vaandel wordt gedragen, blijft eten in Indonesië een culinair festijn.