De backwaters van Kerala

Dat India niet meteen het meest relaxte land van Azië is; daar waren we ons van bewust. De steden zijn chaotisch druk en het verkeer is allesoverheersend. Toch moeten we toegeven dat er ook behoorlijk wat plaatsen zijn waar je probleemloos aan de drukte kan ontsnappen. Eén van die plekken zijn de uitgestrekte backwaters, gelegen in de exotische provincie Kerala. De backwaters vormen een waternetwerk van vijf grote meren. Ze worden met elkaar verbonden door 1500 km natuurlijke en kunstmatige kanalen die allen met elkaar in verbinding staan en die op hun beurt gevoed worden door 44 rivieren en lagunes.

Al eeuwenlang vormen de backwaters de slagaders van de lokale bevolking. Ze leven van de visvangst, bedrijven dankzij irrigatietechnieken landbouw en voeren lokale handel door transport over water. Doorheen de jaren hebben ook toeristen de weg naar dit gebied gevonden. De prachtige, pure natuur in combinatie met een doolhof aan kanalen, meren en rivieren vormden de perfecte symbiose om cruises over de backwaters aan te bieden. Aanvankelijk waren de cruiseschepen eerder omgevormde rijstboten zonder enige vorm van luxe. Tegenwoordig varen er maar liefst 1000 zogenaamde houseboats rond. Ze bieden toeristen de mogelijkheid om te overnachten op de boot die voorzien is van airconditioning en comfortabele (hotel)kamers. Ook een kok en een navigator maken deel uit van het toeristenpakket.

Precies omdat de houseboats zijn uitgegroeid tot een toeristische attractie kiezen we voor een boot die in hoofdzaak gebruikt wordt door locals. Minder comfort, maar een pak authentieker. Acht uur lang glijden we op het smaragdgroene, glanzende water doorheen met palmen omzoomde kanalen die hier en daar harmonieus overvloeien in grote meren. Het traject Alleppey – Kollam duurt acht uur, maar van verveling is geen sprake. Vanop het bovendek genieten we van het plattelandsleven dat zich afspeelt op het vasteland. We zwaaien vrolijk terug wanneer bewoners ons uitbundig een goeie reis toewensen. Tussen het weelderig groen spotten we kleurrijke vogels en digitaliseren de wereld om ons heen. De wat negatieve ervaring van ons bezoek aan het nationaal park Periyar wordt dankzij deze betoverende tocht ruimschoots gecompenseerd.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *