Massatoerisme

Het fenomeen is niet nieuw, maar het neemt elk jaar toe: massatoerisme. Het toerisme heeft het voorbije decennium zo’n hoge vlucht genomen, dat het bijna angstwekkend wordt. Nu al is het in heel wat Europese steden onbehagelijk druk en dat het hele jaar door. Maar ook verder weg neemt het toerisme hand over hand toe. Stevenen we stilaan af op overtoerisme?

De lijst van meest populaire bestemmingen waar massatoerisme stilaan problematisch wordt, breidt zich elk jaar uit. Zo werd er afgelopen zomer een file aan klimmers vastgesteld op weg naar de top van de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest. Maar ook andere plaatsen kreunen onder de reislust van toeristen. We trekken massaal naar dezelfde plaatsen om dezelfde dingen te doen. Ook de tempels van Angkor Wat in het Cambodjaanse stadje Siem Reap worden overspoeld door toeristen. Dit jaar zal het aantal van 2,6 miljoen bezoekers wellicht overschreden worden. Dit zijn er omgerekend een slordige 7123 per dag! Als je daarbij bedenkt dat het hoogseizoen hooguit vier maanden telt, dan is het plaatje compleet.

Kritiek op het toerisme neemt wereldwijd toe. We stevenen af op overcrowding, de steden worden onleefbaar voor de locals door de grote financiële druk die het toerisme met zich meebrengt, er is een groeiende vorm van intolerantie van de locals t.a.v. de toeristen, de kosten van de vuilnisophaaldiensten om die extra productie van vuilnis te verwerken swingen de pan uit, … De toeristische draagkracht dreigt uit balans te geraken. We reizen alsmaar met meer en alsmaar vaker. Op reis gaan is ook een stuk gemakkelijker geworden dan vroeger. Internet en een kredietkaart volstaan om je droomreis te boeken. Door het aanbod van lowcost vliegmaatschappijen is reizen ook toegankelijk geworden voor een grotere groep mensen. Tegenwoordig vlieg je voor een habbekrats naar tal van Europese steden. Ook social media heeft het toerisme dichter bij huis gebracht. We plaatsen met z’n allen onze vakantiekiekjes op Facebook of Instagram, die gretig worden geliket’.

Toch brengt het massatoerisme ook een aantal positieve eigenschappen met zich mee. Zo zijn in Siem Reap de voorbije jaren het aantal hotels en restaurants als paddenstoelen uit de grond geschoten. De stad telt nu maar liefst 800 eetgelegenheden en meer dan 700 hotels. De locale werkgelegenheid die het toerisme met zich meebrengt, is immens: denken we maar aan gidsen, tuk-tuk drivers, winkeliers, schoonmaaksters,… Toerisme gaat in de toekomst één van de voornaamste pijlers worden van de wereldeconomie.  Wereldwijd schat men dat nu al tien procent van de banen en het inkomen van de wereldeconomie wordt gegenereerd door het toerisme of aan toerisme gelieerde activiteiten.

Ook in Cambodja is het toerisme van levensbelang en vormt het in sommige steden zelfs de motor voor de plaatselijke economie. Bepaalde steden stellen dan ook alles in het werk om het de toeristen volledig naar hun zin te maken. Zo heeft Siem Reap een jaar of tien geleden een autoloze pubstreet in het leven geroepen. Van zodra de avond als een zwarte lappendeken over de stad valt, verandert het centrum in een soort van braderie waar eten en drinken uitmonden tot een bacchanaal volksfeest en dit tot heel diep in de nacht. De delicate evenwichtsoefening tussen het beheersbaar houden van de toeristenstroom en het behouden van hun belangrijkste inkomstenbron wordt voor Siem Reap de uitdaging voor de toekomst…

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *