Ayutthaya

Thailand blijft me verbazen, enerzijds door zijn eigentijdse indruk en anderzijds door de aanwezigheid van vele restanten uit een ver verleden. Na de stad Sukhothai, is het deze keer Ayutthaya die ons twee dagen lang in een teletijdmachine doet wanen. Deze stad mocht zich 400 jaar lang de naam hoofdstad van Thailand toe-eigenen of beter gezegd van Siam, want zo heette het land tot 1939. Wellicht verklaart dat waarom Ayutthaya een stad is vol wondermooie tempelruïnes.

Ooit moet de stad er nog statiger en overweldigender hebben uitgezien, ware het niet dat de Birmezen het op de stad hadden gemunt. In 1767 viel de stad onder de vernielzucht van buurland Birma (het huidige Myanamar). Na de plundertocht bleef Ayutthaya wat verweesd achter. Mensen trokken massaal weg uit de stad en de tempels werden overgenomen door de jungle. Omdat vele tempels waren opgetrokken uit hout hebben ze de tand des tijds niet overleefd. Degene die overeind zijn gebleven zijn de stenen tempels. Opvallend is de mix aan bouwstijlen. Zo ontdekken we een tempel die zo lijkt weggelopen uit het Angkor Wat complex van Cambodja. De reden van deze Khmer architectuur moet gezocht worden in het feit dat er in de hoofdstad een handelspost was en er een Khmer leger was gestationeerd. Sinds eind vorige eeuw zijn de ruïnes opgenomen tot de Unesco- werelderfgoedlijst en zijn ze uitgegroeid tot een vaste stopplaats voor eenieder die Thailand als reisbestemming aandoet.

De historische stad Ayutthaya herbergt in totaal zo’n 50 tempels. Ze allemaal bezoeken is geen optie wil je gespaard blijven van een tempel indigestie. We maken een selectie op basis van wat we aan informatie terugvinden in onze reisgids. De Wat Phra Mahathat blijkt de meest bezochte tempel te zijn waar tevens ook het meest gefotografeerde beeld van Ayutthaya zich bevindt. De bewuste foto is die van een boeddha beeld dat tussen de wortels van een bodhiboom groeit. Hoe het hoofd er precies is terechtgekomen is tot op de dag van vandaag een raadsel. Sommigen beweren dat een dief het hoofd heeft proberen te stelen, maar er niet in slaagde om het over de muur te tillen en bijgevolg heeft laten liggen. Nog andere bronnen verwijzen naar de verwoesting door de Birmezen. Het hoofd werd volgens hen gewoon achtergelaten na de plunderingen en werd daarna door de natuur ingesloten. Welke theorie het ook wezen mag, het boeddhabeeld tussen de wortels is door zijn locatie best bijzonder te noemen en is dan ook uitgegroeid tot het symbool van het historische park en de stad Ayutthaya.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *