Kruidenierswinkels met sociale functie
In Indonesië kan je geen stad of middelgroot dorp voorbij fietsen of je komt wel ergens een ‘Alfamart’ of een ‘Indomaret’ tegen. Het is de Indonesische variant van de wereldberoemde ‘7 Eleven’. Deze internationale kruidenierswinkelketen heeft inmiddels al 18 landen veroverd en is met meer dan 30.000 winkels wereldwijd de grootste winkelketen ter wereld. Alles samen goed voor 45.000 arbeidskrachten.
In dat opzicht zijn de winkelketens ‘Alfamart’ en ‘Indomaret’ een stukje bescheidener. Ondanks het feit dat ze samen ruim 20.000 filialen hebben, blijft hun werkterrein beperkt tot Indonesië. Ze voorzien dagelijks miljoenen mensen in de voornaamste levensbehoeften. Mastodont warenhuizen zoals je in Europa aantreft, vind je alleen in de heel grote steden. Net zoals je er ook de geliefde shoppingmalls terugvindt, shoppingscentra die best kunnen wedijveren met die van Wijnegem of de KA in Kortrijk.
Als fietser doe ik zelden supergrote steden aan en ben ik dus aangewezen op de ‘Alfamarts’ en de ‘Indomarets’. Met hun motto ‘simple and frugal’ (eenvoudig en zuinig) sluiten ze daarenboven perfect aan bij mijn levensvisie. Naast het feit dat ik als fietser me nooit zorgen hoeft te maken om proviand te vinden, hebben de kruidenierswinkels ook nog een sociale functie. Vlak voor de ingang staan er steevast enkele stoelen en tafeltjes uitgestald. Wie er inkopen doet, kan meteen zijn aangekochte producten nuttigen. Precies die uitnodigende stoelen en tafeltjes zorgen ervoor dat deze kruidenierswinkels ook een beetje de plaats innemen van onze cafés met buitenterras. Het zomergevoel is er nooit ver weg. Wellicht is dat ook de reden waarom ik stilaan verknocht geraak aan Indonesië.
Add a Comment