Chinees Nieuwjaar
Maleisië is een potpourri van verschillende bevolkingsgroepen. De Maleisiërs nemen de helft van de populatie voor hun rekening. De andere vijftig procent wordt ingenomen door Chinezen (21%), Oran Asli (12%), de oorspronkelijke bewoners en Indiërs (8%). Zij vormen samen de basis van het hedendaagse multiculturele Maleisië. Het fijne is dat de diverse bevolkingsgroepen ook hun eigen tradities en festiviteiten hebben behouden. Zo is voor de Chinezen het Nieuwjaar een absoluut hoogtepunt en laat dit nu precies vandaag plaatsvinden.
Waar bij ons de overgang van oud naar nieuw slechts één nacht lang wordt gevierd, dompelen de Chinezen zich vijftien dagen lang in de feestroes. De Chinese economie draait in deze periode maar op halve toeren, want wie het zich kan veroorloven neemt vrijaf. De meeste Chinezen vieren Nieuwjaar zoveel als mogelijk met de familie, waardoor er een ware volksverhuizing plaats vindt. Huizen, winkels, tempels worden in deze dagen verdrongen door rode lampions die een zee van licht uitstralen. In de straten hangt de allesoverheersende geur van smeulende wierookstokjes.
De rode kleur is trouwens niet toevallig gekozen. Eeuwen geleden werd het oude China geteisterd door een mensetend roofdier, de Nian. Het hele jaar door verbleef de Nian in de diepe zee, maar bij de overgang van oud naar nieuw dook hij telkens op en zaaide dood en vernieling. Al snel ontdekten de Chinezen dat Nian een hekel had aan de kleur rood en heel gevoelig was aan kabaal. Met explosies en vuurwerk verdreven ze Nian. Uiteindelijk hebben deze gebruiken geleid tot het Chinees Nieuwjaar zoals we het nu kennen.
Vele honderden jaren geleden kwamen de Chinezen als handelaren of als arbeiders naar Maleisië. Zij vormen nog steeds de economische motor van het land. Hun oude, authentieke woonwijken van toen zijn vandaag veelal Unesco Werelderfgoed geworden. Ook hun tempels en gebedsplaatsen zijn uitgegroeid tot toeristische topattracties. De Kek Lok Si tempel is zo’n plek. Toeristen en pelgrims van over de hele wereld bezoeken dit grootste boeddhistische complex van het land. Tijdens het Chinese Nieuwjaar wordt het hele heiligdom verlicht door tienduizenden gekleurde lampions. Vijftien dagen lang kleurt de nacht in Maleisië als een regenboog. Daarna is het weer een jaartje wachten.
Add a Comment