Als God in Frankrijk…

Tot in de jaren 50 waren Vietnam, Laos en Cambodja een onderdeel van Frankrijk. De landen werden omgedoopt tot ‘Indochine’, ook wel eens Frans-Indochina genaamd. De sporen van dat koloniale verleden vind je ook nog terug in sommige steden van Cambodja. Hier en daar zijn Franse huizen smaakvol gerenoveerd en doen nu dienst als koffiebar, restaurant, guesthouse of winkel. Vaak dragen die ook nog herkenbare Franse namen, zoals ‘Café des Arts’, ‘Douceurs de Kampot’ of ‘Auberge du Soleil’.

Die Franse sfeer vind ik ook terug als ik ’s morgens met een hongerig gevoel op zoek ga naar een stevig ontbijt om de dag mee aan te vatten. De geur van vers gebakken baguettes waait mij dan veelal tegemoet als ik voorbij de boulanger wandel. Ze liggen hoog opgetast in de vitrines, naast tal van ander ovenvers gebak. Het blijft moeilijk om aan de verleiding te weerstaan, zeker omdat het alternatief eerder gaat in de richting van een rijstschotel of een noedelsoep.

Mijn stokbrood koop ik meestal aan één van de kraampjes langs de kant van de weg. Ze worden gerund door vrouwen die deel uitmaken van de randeconomie. Mensen die een eigen zaakje runnen, zonder veel bemoeienis van de overheid. De sandwiches worden knapperig verwarmd op een geïmproviseerd barbecuestelletje op gas. Ook het beleg van de sandwiches draagt een Franse stempel: paté of la vache qui rit. Na zo’n heerlijke sandwich spring ik gezwind op de fiets en voel ik me opnieuw ‘als God in Frankrijk’…

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *