Het Hollandse fort van Jaffna

Wie voor het eerst doorheen Sri Lanka reist, kan zich haast moeilijk voorstellen dat het land tot in 2009 verwikkeld was in een jarenlange burgeroorlog. Maar liefst 26 jaar lang leefden de Tamil Tijgers en de regeringstroepen op voet van oorlog. Heel vaak escaleerden de spanningen en ontaarden die in aanslagen en gevechten. In 2004 kreeg het land ook nog een allesverwoestende tsunami te verwerken waarbij ruim 30.000 kustbewoners het leven lieten.

Het strijdtoneel van de burgeroorlog concentreerde zich voornamelijk in het noorden, waarbij vooral de stad Jaffna het hard te verduren kreeg. Dit heeft ervoor gezorgd dat de noordelijke regio de toeristische trein heeft gemist. Ook tien jaar later vinden maar weinig toeristen de weg naar deze plek. Best jammer, want precies onze noorderburen, de Nederlanders hebben een speciale band met deze stad.

We moeten een tijdje terug in de geschiedenis, meer bepaald naar 1621. Toen stichten de Portugezen Jaffna, de grootste stad van het noorden van Sri Lanka. Om de stad te vrijwaren van veroveringen vanuit de zee, bouwden de Portugezen een fort. Deze bleek echter niet bestand tegen de invasie van de Nederlanders in 1658.  Onder leiding van de VOC (de Verenigde Oost- Indische Compagnie) werd het fort verder uitgebreid en versterkt. De vijf verdedigingswerken kregen hoge wallen met op elke hoek een bastion. Rond het stervormig complex werden brede en diepe grachten gegraven. De VOC, die een particuliere Nederlandse handelsonderneming was met een monopolie op de overzeese handel, moest op zijn beurt met lede ogen toekijken hoe uiteindelijk de Engelsen de nederzetting inpalmden.

Het bouwwerk kreeg het hard te verduren tijdens de burgeroorlog. Op vele plaatsen was het complex herschapen tot een ruïne. Pas in 2010 werd met Nederlandse financiële steun gestart met de heropbouw en de renovatie van het vestingwerk. Mede door die geldelijke injectie is de stadsomwalling één van de best bewaarde forten uit de 17de eeuw. Het Nederlandse fort is dan ook uitgegroeid tot het symbool van de stad Jaffna.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *