Kerst in Thailand

De vakantie van grote zus zit erop en dus zet ik mijn zwerftocht opnieuw alleen verder. Het is altijd een beetje spannend om samen een tijdje op te trekken, zeker als de reiskompaan je zus betreft. Je kent elkaar wel goed, maar doorheen de jaren is dat contact toch minder intens geworden. Eenieder gaat zijn eigen weg, stippelt een leven uit, omringd door gezin en sociale entourage. Dit twee weken lang achterlaten om samen met kleine broer een stukje van de wereld te verkennen is dan ook niet zo vanzelfsprekend. Enerzijds is het loslaten ook een andere manier van houden van en anderzijds schept het ook een nieuwe en sterkere band onder broer en zus. Als je bij het afscheid het gevoel hebt dat de vakantie te kort was en het voor herhaling vatbaar is, dan mag je zondermeer stellen dat we samen een mooie tijd hebben beleefd.

Net bij het verlaten van Bangkok wordt die familiale eenheid nog eens gesymboliseerd door de eerste kerstversiering die er wordt aangebracht. Er breekt opnieuw een tijd aan van samenzijn, van samenhorigheid, van verleden en toekomst. Vorig jaar vertoefde ik in die periode eerder toevallig bij mijn familie in België, dit jaar zal ik er niet bij zijn. De Kerstperiode zal ik doorbrengen in Noord-Indië, fietsend op weg naar Bangladesh. Geen idee of ze daar ook Kerst vieren, maar hoe zit het eigenlijk met Thailand?

Thailand is op en top een boeddhistisch land en dus ga je niet meteen de link leggen met Kerst. Dat er toch behoorlijk wat kerstversiering wordt opgehangen in Bangkok valt vooral te verklaren doordat het een wereldstad is. Er wonen heel wat westerlingen en ook in de kerstperiode krijgt Bangkok behoorlijk wat westerse toeristen over de vloer. Volstrekt logisch dus dat de commercie daar handig op inspeelt. Eenzelfde fenomeen doet zich voor met Halloween en Valentine’s Day. De toevloed aan westerlingen brengt een stukje identiteit met zich mee die in klinkende munt wordt omgezet.

Het is sowieso een vreemd gevoel, Kerstmis te vieren in een land waar de temperaturen nauwelijks of nooit lager liggen dan dertig graden. ‘White Christmas’ is uitgesloten in Thailand. Door de vele boeddhistische festiviteiten doorheen het ganse jaar wordt de kerstperiode als vanzelf ondergesneeuwd. De kerstdagen zijn hier ook geen officiële feestdagen. De economie blijft in deze periode op volle toeren draaien. Winkeliers in toeristische steden zien de Kerst eerder als een ideale kans om hun assortiment uit te breiden met kerstartikelen allerhande. In supermarkten en grote winkelcentra zal tot in den treure ‘Jingle Bells’ weerklinken en zullen kerstmutsen als zoete broodjes over de toonbank gaan. In de uitgaansbuurten zullen ladyboys en dames van lichte zeden zich opnieuw verkleden in sexy kerstmannetjes. Al was het maar om de westerlingen heel even het gevoel te geven dat Kerst een mondiaal gegeven is…

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *