De vogelmarkt

In België zijn we vertrouwd met de wekelijkse marktdag waar voornamelijk groenten en fruit over de toonbank gaan. Heel af en toe vinden er ook andere, meer specifiek gerichte markten plaats, zoals de bloemenmarkt of de brocante markt. Hier in Indonesië kan je in verschillende grotere steden ook dagelijks de vogelmarkt bezoeken.

De term ‘vogel’ moet je hier evenwel in zijn meest brede context zien, want naast vele tientallen vogelsoorten merk ik tijdens mijn bezoek ook diverse andere diersoorten op. Het aanbod is niet echt kleinschalig te noemen: hagedissen, varanen, leguanen, konijnen, honden, katten, slangen, … De erbarmelijke omstandigheden waarin ze gekooid hun leven slijten tot ze een koper vinden, is niet bepaald zeer aantrekkelijk te noemen. Mocht er hier een Indonesische variant van GAIA bestaan, dan vrees ik dat deze vogelmarkt al lang zijn deuren had moeten sluiten. 

Aanvankelijk bevond de Pasar Ngasem (de vogelmarkt) zich in het midden van de stad Yogyakarta. Omdat de site te klein werd, verhuisde de markt naar de rand van de stad. Wellicht ligt de vogelgriep van 2014, die vooral in Indonesië welig tierde, aan de basis van de verhuizing. Onder de vogels bevinden zich behoorlijk veel duiven. Naar het schijnt is ‘pigeon racing’ in Indonesië een fel beheerde hobby. Vogels zijn hier trouwens in Indonesië zeer geliefd. Je kan geen straat inwandelen of er hangen wel één of twee vogelkooien aan de voorgevel van een huis. Naar het schijnt zouden Indonesiërs een zwak hebben voor het geluid dat vogels produceren. Of er ook beschermde of bedreigde dierensoorten worden verkocht op de vogelmarkt, is koffiedik kijken. In een samenleving waar armoede om de hoek loert zou het me evenwel niet meteen verbazen…

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *