Spinnenweb rijstvelden

Dat de mensheid reeds veel schade heeft aangericht aan onze planeet valt niet te ontkennen. Denken we alleen maar aan de snelheid waarmee het tropisch regenwoud verdwijnt. Luchtfoto’s tonen op plaatsen waar vroeger de natuur overheerste nu kale, leeggeroofde gebieden.

Gelukkig zorgt de landbouw ervoor dat niet alles er even dor en desolaat bij ligt, denken we maar aan de trapvormige rijstterrassen. In Azië worden die kleurrijke rijstvelden veelal aangelegd in rechthoekige percelen. Vanop dronehoogte heeft dit lappendeken iets architectonisch. In Flores krijgen die rijstvelden nog een extra dimensie door hun unieke vorm die er uitziet als een gigantische spinnenweb.

De gelijkenis met deze insecten is niet doelbewust zo gekozen, maar is het resultaat van de traditionele manier waarop de gemeenschappelijke rijstvelden onder de inheemse Manggarai-bevolking wordt verdeeld. Al eeuwen krijgt elke familie een segment van het rijstveld toegewezen, dat vanuit het midden naar buiten toe wordt verdeeld. Hoe talrijker de gezinsleden, hoe groter hun deel in de te verdelen taart. De rijstvelden hadden vroeger de vorm van cirkeldiagrammen en zo is het altijd ook gebleven. Dit verklaart meteen de opvallende, webachtige vorm. Vroeger werden vanuit dit middelpunt ceremoniële rituelen gehouden om de goden gunstig te zinnen en zo een goeie oogst af te dwingen. De ceremonies zijn verdwenen, maar de unieke structuur van de rijstvelden is gelukkig gebleven.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *