Wie niet weg is, is geflitst…
Wie denkt dat snelheidscontroles enkel plaatsvinden in het Westen, kan wel eens bedrogen uitkomen. Op mijn lange fietsroute naar de hoofdstad Phnom Penh zag ik deze agent in volle actie staan. Zittend vanop zijn brommertje controleerde hij via zijn handycam de snelheid van het aankomende verkeer. Telkens er eentje te hard voorbij snorde, nam hij zijn walkie talkie en verwittigde zijn collega’s die een goeie 500 meter verder hun opwachting hadden gemaakt. Tussen de mazen van het net glippen, was uitgesloten.
Dankzij de hulp van de Chinezen is Cambodja er de voorbije jaren in geslaagd om zijn wegennetwerk grondig aan te pakken. Waar de hoofdwegen vroeger iets weg hadden van Afrikaanse off-road pistes, zijn ze inmiddels getransformeerd tot goed berijdbare, geasfalteerde wegen. De keerzijde van die vooruitgang zorgt ervoor dat automobilisten wel eens te hard op het gaspedaal durven te drukken, met alle gevolgen vandien.
Dat verkeersonveiligheid een probleem is op wereldschaal valt niet te ontkennen, maar de meeste verkeersongevallen vinden wel plaats in ontwikkelingslanden. Cambodja behoort jammer genoeg tot één van de slechtste leerlingen in de klas inzake verkeersveiligheid. Dagelijks zijn er maar liefst 42 mensen het slachtoffer van een verkeersongeluk. Of snelheidscontroles de ideale aanpak zijn om dit zorgwekkend cijfer naar beneden te halen, is nog maar de vraag. Corruptie viert in Cambodja nog steeds hoog tij en dat in zowat alle geledingen van de maatschappij. Iemand die een geldboete moet betalen voor een verkeersovertreding, regelt dit meestal onderling met de politie. Het toegestopte geld is een welkom extraatje op het karige loon van politiebeambten.
Toen ik rechtsomkeer maakte om een foto te maken van de filmende agent, sprong hij meteen van zijn scooter toen hij mijn camera zag. Hij had er geen probleem mee dat ik hem fotografeerde, maar dan bij voorkeur in volle actie. En zo geschiedde…
Add a Comment