Welkom in Lombok…

Deze man was de eerste persoon die mijn fotografisch vizier opmerkte toen ik aanmeerde in Lombok. Hij zette mij meteen op het juiste religieuze been. In tegenstelling tot in Bali waar het hindoeïsme de meest dominerende religie is, is deze rol op het eiland Lombok weggelegd voor de islam. In elke stad en zelfs haast in elk dorp duiken ze terug op: de moskeeën. Deze keer zijn het niet zozeer de minaretten die in het oog springen, maar wel de glimmende eivormige koepels. Het zal weer wennen worden, de nachtelijke onderbreking rond vier uur in de ochtend. Het tijdstip waarop tal van imams via megafoons de bevolking oproepen tot gebed.

Ik was wel eens benieuwd naar de kostprijs van zo’n kunstwerk. Nu ja, kunstwerk… Een ingelijste foto van de moskee van Mekka, het bedevaartsoord voor alle moslims ter wereld, is nu niet meteen iets wat ik in mijn woonkamer zou hangen. Blijkbaar denken mensen er in Lombok anders over, want over een afstand van 3 kilometer zag ik minstens vijf venters leuren met deze gigantische kaders. Kostprijs: 400.000 Roepia’s of omgerekend 25 euro. Geef toe, er bestaan slechtere deals…

In Bali ben ik deze leurders alvast niet tegen gekomen. Lombok verschilt trouwens in meerdere opzichten van buurland Bali. Zo leefde het eiland lange tijd in de schaduw van het toerisme en werd het ook jarenlang door de Indonesische overheid stiefmoederlijk behandeld. Toch lijkt het tij te keren. In een snel tempo wordt er werk gemaakt van een betere weginfrastructuur en ook toeristen vinden meer en meer de richting  naar Lombok. De troefkaarten zijn dan ook niet min: zonovergoten, idyllische stranden, een groen binnenland met kleurrijke rijstvelden, de Gunung Rinjani: de op één na hoogste vulkaan van Indonesië en de paradijselijke Gili eilandjes. Het belooft andermaal een boeiende ontdekkingstocht te worden.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *