Een wereld vol contrasten…

Al decennia lang is Bali het drukste bezochte eiland van de Indonesische archipel. De plek bevat dan ook alle ingrediënten voor een ideale vakantie: zon, strand en zee. Dreamland Beach, Heaven Beach, … de benamingen laten weinig aan de verbeelding over. In het kielzog van de stroom toeristen zijn de voorbije jaren ook tal van gelukzoekers afgezakt naar het zuiden van het land. Mannen en vrouwen van alle leeftijden die alleen maar één iets voor ogen hebben: een gelukkig leven leiden. Een leven zonder financiële kopzorgen, zonder een dagelijkse overlevingsstrijd te moeten leveren.

Zo iemand is Katy. Ik ontmoet haar in één van de badsteden ten zuiden van Bali, meerbepaald op het strand van Canggu Beach. Ze zit op een picknick bank, samen met twee ander vrouwen, allen rond de dertig jaar oud. Op tafel liggen sieraden in de vorm van zelfgemaakte polsbandjes en kettingen. Om de één of andere reden heb ik met hen te doen. Ik had ze eerder op de middag al meermaals voorbij zien struinen tussen de ligzetels en de zonnebadende toeristen. Het contrast kon haast niet groter: de goed ingeduffelde dames die zich afschermden tegen de zon en de zonnekloppers die net niet helemaal uit de kleren gingen. Op de grootte van nauwelijks een paar honderden vierkante meters vloeiden twee totaal uiteenlopende werelden in elkaar over. In de ene wereld stond alles in het teken van de dag rond te komen, in de andere wereld stond vermaak en ontspanning centraal.

Ik ga naast hen zitten, deels uit sympathie, deels uit nieuwsgierigheid. Katy blijkt afkomstig uit een bergdorpje, een slordige 120 kilometer verwijderd. Als het toeristenseizoen aanbreekt, ruilt ze haar vertrouwde, kille omgeving in voor de exotische stranden van Bali. Drie maanden lang verblijft ze hier zonder huiswaarts te keren. Op haar mobiele telefoon toont ze me foto’s van haar enige dochter, Victoria, 2,5 jaar oud. Ze verblijft al die tijd bij de grootouders. Met het bijeen gespaarde geld wil ze haar dochter een betere toekomst kunnen geven. “Ik heb niet veel dromen, behalve mijn dochter gelukkig groot zien worden.” Waar ook ter wereld streven we dezelfde dromen na: in harmonie kunnen leven en gelukkig zijn…

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *