Street art

Street art, het is een fenomeen dat steeds vaker opduikt. De oorsprong gaat terug naar de jaren ’70 en had van meet af aan tot doel om een politiek standpunt in te nemen. Al snel werd deze kunstvorm gelinkt aan de graffitibeweging waarbij de graffiti-kunstenaars al dan niet legaal de openbare weg gebruikten om expressie te geven aan hun leefwereld. In tegenstelling tot bij graffiti schuilt er achter street art veelal een boodschap. Originaliteit, politiek en humor worden hoog in het vaandel gedragen. Veel street art artiesten werken anoniem en laten bij hun kunstwerken zelden of nooit hun signatuur achter. Nadat het in de jaren ’80 wat op de achtergrond verdween, dook het in de late jaren ’90 terug op. De kunstvorm begon nu meer en meer gebruikt te maken van de straat als tentoonstellingsruimte. Kunst wordt gecombineerd met bestaande elementen en krijgt daardoor een extra dimensie.

De meest tot de verbeelding sprekende street art artiest is ongetwijfeld Banksy. Over de ware identiteit van deze wellicht Britse kunstenaar tast men nog wat in de duisternis. Regelmatig halen zijn kunstprojecten de media. De meest tot de verbeelding sprekende stunt vond eind vorig jaar plaats. Toen bij het Londense veilingshuis Sotheby zijn schilderij ‘Banksy’s Girl With Balloon’ werd geveild voor een slordige € 1.185.000, vernietigde het kunstwerk zichzelf door een ingebouwde papierversnipperaar die de onderste helft van het kunstwerk in verticale repen sneed. De bieder besloot het half vernietigde kunstwerk alsnog te kopen.

De street art die je in Georgetown, op het eiland Penang, aantreft zal eerder vernietigd worden door de tand des tijds of door opdringerige toeristen die een zoveelste selfie willen maken, dan wel door de kunstenaar zelf. In totaal tref je maar liefst  15 bijzondere muurschilderingen aan die, netjes verspreid over de oude binnenstad, een ideaal wandelparcours vormen. Of Banksy hier de mosterd vandaan heeft gehaald of net andersom, laat ik in het midden. In ieder geval vormt deze street art een welkome afwisseling tussen de pompeuze moskeeën, tempels en gebedsplaatsen die in Georgetown in overvloed aanwezig zijn.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *