Een niet alledaags beeld

Sommige foto’s zijn een toevalstreffer, een combinatie van de juiste plaats, op het juiste moment. Deze foto is er zo eentje, genomen aan het kustplaatsje Kep. Ik was er speciaal naartoe gereden om er de hoofdattractie te zien: de krabbenmarkt. Van heinde en verre komen Cambodjanen naar deze badplaats om krab in te slaan. Op de kleurrijke markt worden de levendige krabben uit fuiken gehaald en ter plaatse verwerkt tot een heerlijke lunch. Tegen een spotprijs gaan de krabben er per kilo’s over de toonbank.

Vermoedelijk was dit ook reeds het geval tijdens de Franse kolonisatieperiode, begin vorige eeuw. Toen reeds was Keb uitgegroeid tot de koningin der badsteden. Ook na het vertrek van de Fransen bleef Kep een favoriete plek voor de Cambodjaanse elite. Zo had de koning er een residentie en een privé eiland. De sky was de limit, althans zo leek het. Toen de Rode Khmer aan de macht kwam, veranderde Kep, net als zoveel andere steden tot een ruïne. De extreme armoede noodzaakte mensen om te plunderen. Alles wat enige waarde had, werd gestolen en verkocht voor voedsel.

Kep is ondertussen bezig met een inhaalmanoeuvre. Hotels, restaurants en guesthouses schieten als paddenstoelen uit de grond. Niet alleen Cambodjanen vinden de weg terug naar deze badstad, maar ook meer en meer toeristen strijken hier neer om een paar dagen te relaxen. Deze plek blijkt ook in trek bij monniken in opleiding. Deze jonge knapen, allen tussen de acht en twintig jaar oud, waren net aangekomen toen ik voorbijkwam. Met z’n allen stormden ze als uitgelaten kinderen richting de zee. Het was een vertederend, kleurrijk schouwspel en bovenal een niet alledaags beeld.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *