’s Werelds mooiste treinreis

Treinen spreken tot de verbeelding. Sinds zijn ontstaansgeschiedenis begin 19de eeuw hebben treinen van meet af aan een belangrijke plaats opgeëist binnen de literatuur. Het is altijd een gedegen bron geweest van inspiratie. Misdaadauteurs vonden het de ideale setting voor de perfecte moord, terwijl romanschrijvers de locatie gebruikten om hun liefdesverhaal vorm te geven. Ook reisauteurs lieten zich bekoren door  grote, mythische treinreizen, zoals de Transsiberië Express en de Oriënt Express. Sommige treinreizen zijn zo bijzonder dat ze als vanzelf een plek wisten te versieren op menig bucketlijstjes. De treinreis van Kandy naar Ella in Sri Lanka is er zo eentje.

Het adembenemende treintraject wordt wel eens gezien als ’s werelds mooiste treinreis. En dat is niet eens overdreven. Tijdens de zes uur lange treinrit heb ik haast ogen te kort om de voorbijglijdende wereld te capteren. Een wereld die zich weet te onderscheiden door een aaneenschakeling van grasgroene theeplantages, minuscule dorpjes, beboste heuvels, kletterende watervallen en panoramische vergezichten. Het aantal prentbriefkaarten is niet bij te houden en dit ondanks het trage reisritme. De trein tukt sloom doorheen het bergachtig landschap en met de regelmaat van de klok houdt die halt in één van de vele dorpjes.

Ook op de trein gaat het er best geamuseerd aan toe, zeker als je kiest voor tweede of derde klasse. Daar krijg je namelijk het levendige en bruisende leven van de locals van Sri Lanka er gratis bovenop. Doordat ramen en deuren tijdens de ganse rit wagenwijd openstaan, hangt of leunt zowat iedereen half naar buiten. Het aantal genomen selfies overstijgt hier elke overtreffende trap. Wanneer je maag begint te knorren, dan komt er gezwind een verkoper langs die je vers gesneden ananas, mango of avocado aanbiedt. Het tropisch reisgevoel is hier nooit ver weg…

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *