Het spirituele Bali…

Bali mag dan wel eigentijds lijken, het geloof in een magische godenwereld is onder de bevolking springlevend. Zo heeft haast elke familie een eigen tempeltje in de onmiddellijke omgeving van zijn huis en op straat zie je overal kleine, kleurrijke offers liggen. Ze maken deel uit van het dagelijkse leven in Bali en geven het eiland een spirituele touch.

Een Balinees offert twee keer per dag. Het eerste ritueel vindt ’s ochtends plaats, meestal na het klaarmaken van het ontbijt. Het offer bestaat dan veelal uit wat gestoomde rijst. Tegen de avond wordt er nogmaals geofferd, deze keer met bloemen en als dank voor de harmonie van de voorbije dag. De offers zien de Balinezen als giften voor de goden. Sommige offers zijn zeer bescheiden en simpel. Een paar rijstkorrels op een bananenblad volstaan al om de goedkeuring weg te dragen van de goden. De basiscomponenten van de offers bestaan veelal uit vier elementen: bloemen, rijst, wierook en snoepjes. Ze liggen netjes gedrapeerd in geweven bamboemandjes. De Balinezen hebben er zelfs een aparte naam voor: canang sari.

Met het dagelijkse ritueel geeft de locale bevolking iets terug aan de goden. Het is hun manier om hun dankbaarheid voor de rijkdom van het leven uit te drukken. Het offeren voor de goden brengt welvaart en goede gezondheid met zich mee. Misschien moeten we dit ritueel ook invoeren in ons Belgenlandje. Al was het maar om het besef hoe goed we het wel hebben…

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *