Selfie met meerdere verhaallijnen

Het gebeurt wel eens dat de ‘picture of the day’ zomaar voorbij mijn lens komt geparadeerd; in een momentopname, door een speling van tijd en ruimte. Deze foto is er zo één. Ik ontmoette deze jongen snaken op het langste strand van de wereld, in Cox’s Bazar. Ze waren gekscherend aan het stoeien langs de kustlijn. Ze leken verzonken in een imaginaire wereld waar alleen kinderen kunnen toetreden. Waanden ze zich als zeerovers die op schattenjacht gingen of vereenzelvigden ze zich eerder met stoere zeebonken die de onstuimige golven trotseerden? De verbeeldingskracht van kinderen kan eindeloos groot zijn.

Mijn aanwezigheid doorprikte echter hun magie, al was ik een indringer, een ongewenste gast, iemand die niet thuis hoorde in hun denkbeeldig verhaal. Ze stapten uit hun kinderwereld en renden naar me toe, naar die grote, soms afstandelijke, mensenwereld. Wanneer ze mijn fotocamera in de gaten kregen, riepen ze haast in koor ‘selfie’, ‘selfie’. Bewoners van Bangladesh zijn verzot op selfies, ongeacht hun leeftijd. Tot mijn verbazing hadden ze elk een attribuut bij zich dat ze potsierlijk op hun eigen speelse wijze in beeld brachten. Enscenering kwam er niet aan te pas. Ik richtte mijn lens op hun kinderlijke blijdschap en klikte af.

Pas nu, bij nader toezien, stel ik vast dat de attributen die ze hanteerden, zijnde vis en chilipeper, net twee zaken zijn die onlosmakelijk verbonden zijn met Bangladesh. Zonder het zelf te beseffen bevat deze foto meerdere verhaallijnen en laat net dat nu de kracht zijn van ‘the picture of the day’…

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *