Gelukkig Nieuwjaar

Het hindoeïsme is, naast het boeddhisme, wijd verspreid, zeker in het noorden van Sri Lanka waar de meerderheid van de bevolking Tamils zijn. Het belijden van hun geloof vloeit voort uit hun opvoeding. Van jongs af worden kinderen ingewijd in de typische rituelen en geloofsgebruiken. Op Nieuwjaardag is een bezoek aan de Nallur Kandaswarmy-tempel een vaste waarde. Voor Singalezen en Tamils valt deze dag op 14 april. In tegenstelling tot wat je zou verwachten, gaat Nieuwjaar hier haast ongemerkt voorbij. De gelovigen vieren dit in hoofdzaak binnenshuis, met de familie. Van uitbundig feestvieren is er geen sprake. Voor de hindoes is de Nallur Kandaswarmy-tempel zowat de belangrijkste tempel van het land. Op verschillende momenten van de dag vinden er puja’s plaats, godsdienstige bijeenkomsten.

Door de feestdag is het een drukte van jewelste in en rond de tempel. Fotograferen en filmen mag enkel aan de buitenkant van het heiligdom. Binnenin is het strikt verboden. Best jammer, want hun devotie voor hun god Murugan tart soms elke verbeelding. Murugan is de god van oorlog en overwinning en wordt meestal afgebeeld als een man met meerdere gezichten, rijdend op een blauwe pauw. Van oorsprong is de blauwe pauw afkomstig uit India en Sri Lanka en staat symbool voor ondermeer onsterfelijkheid, wedergeboorte en vernieuwing. In hun godsdienst is hij alom tegenwoordig en ook in levende lijve heb ik hem hier al meer dan eens opgemerkt.

Voor het betreden van hun tempel geldt een welomschreven dresscode. Zo zijn schoenen of slippers uit den boze en dat heeft zo zijn gevolgen. Wie niet meer goed weet waar hij zijn schoenen heeft achtergelaten, kan wel eens een tijdje zoet zijn. Zeker op drukke dagen heeft de ingang van de tempel iets weg van een schoenetalage. Met dat grote verschil dat de wanorde hier de bovenhand haalt. De sportieve gelovige op de foto koos het zekere voor het onzekere…

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *