Myanmar, land van zichtbare tradities…

Er is wellicht geen ander Aziatisch land waar tradities en cultuur zo hoog in het vaandel worden gedragen als in Myanmar. De hoofdreden dient gezocht te worden in de jarenlange isolatie van het land. Een halve eeuw lang werd Myanmar geregeerd door een militaire junta die het politieke laken volledig naar zich toetrok. Met ijzeren hand bestuurden ze het land en onderdrukten systematisch elke vorm van kritiek, ook de internationale veroordelingen n.a.v. de schendingen van de mensenrechten. De militairen maakten van Myanmar een paria staat. Maar precies die afscherming naar de buitenwereld toe heeft ertoe bijgedragen dat je bij aankomst in Myanmar het gevoel hebt dat je in een andere wereld terechtkomt. Hier voel je nog het kloppend hart van Azië. Globalisering is hier nog een onbekend begrip.

Die authenticiteit wordt voor een groot stuk bepaalt door zijn bewoners. Mannen, zelfs jonge gasten van 16 jaar en ouder, dragen nog veelal de longyi. Deze sarong of lange rok is nog steeds zowat het favoriete kledingstuk en wordt door zowat iedereen gedragen: man en vrouw, oud en jong, rijk en arm. Op het eerste zicht lijken longyi unisex, maar schijn bedriegt. Longyi’s voor heren zijn meestal bedrukt met strepen en ruiten, kunnen ondersteboven en binnenstebuiten worden gedragen. Het patroon blijft altijd even identiek. De longyi van de vrouw heeft meestal een zwarte tailleband en kan dus bijgevolg maar op één manier worden gedragen. Hun lange rokken zijn vaak ook helderder van kleur met veelzijdige ontwerpen en bloemmotieven. Doorgaans zijn ze gemaakt van katoen en daarom uitermate geschikt voor dagelijks gebruik. Voor speciale gelegenheden dragen ze eerder longyi’s vervaardigd uit zijde.

Een andere opvallendheid is de opzichtelijke make-up die wordt aangebracht aan het gezicht. De gebroken witte poeder staat bekend als thanaka, een lichtgele stof die afkomstig is van de schors van de thanakaboom. Door de schors op een steen te vermalen en te mengen met water ontstaat er een papachtige brij. Eenmaal aangebracht op het gezicht droogt de thanaka uit tot een hard laagje. Het is uitgegroeid tot het meest unieke en traditionele cosmeticamiddel van zowat alle Birmese meisjes en vrouwen. Ook jonge mannen voelen zich niet te verlegen om hun gezicht in te smeren met thanaka. In de eerste plaats dient het als bescherming tegen zonnebrand, maar het heeft ook een esthetische functie. De poeder maakt de huid iets lichter wat vrouwen het gevoel heeft het schoonheidsideaal van de blanke vrouw te benaderen.  Daarenboven zou het ook een helende functie hebben bij littekens en acne. Sommigen geloven zelfs dat het aanbrengen van thanaka hen voorspoed zal brengen en hen zal beschermen tegen het kwade. Zelden gedacht dat cosmetica zoveel eigenschappen kon hebben. Nu ja, van één van de meeste authentieke landen van Azië had ik eerlijk gezegd niks anders verwacht 😉

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *