Floating market

Vooraleer grote zus terugkeert naar het koude Belgenland wil ze nog de befaamde Erawan watervallen zien. Omdat deze vrij ver verwijderd liggen van Bangkok zien we ons genoodzaakt om terug in zee te gaan met een touroperator. De meeste onder hen bieden een bezoek aan de watervallen aan als een volledige dagpakket. Wij zien het evenwel niet zitten om onze ganse dag te besteden aan deze watervallen, hoe prachtig ze ook mogen zijn. Bijgevolg kiezen we voor een reispakket waar ook een bezoek aan de ‘floating market’ (letterlijk vertaald: drijvende markt) is inbegrepen. Dat laatste wordt in zowat alle reisbureaus in hoofdstad Bangkok gepromoot als een topattractie. Als ik het woord top ergens zie staan, dan ben ik al op mijn hoede, want top betekent vaak net niet top, maar ondermaats en saai.

Voor zijn ontstaansgeschiedenis moeten we terugkeren naar de tijd waar watertransport nog een belangrijke rol speelde in het dagdagelijkse leven. Rivieren vormden een soort levensader waar dorpen zich langs vestigden. De waterwegen dienden niet alleen als transportmiddel, maar groeiden ook vaak uit tot een economische activiteit waar goederen vanaf boten te koop werden aangeboden. Ook in Bangkok wonnen de drijvende markten aan populariteit. Die nam af toen de hoofdstad zich meer en meer begon te ontwikkelen en andere vormen van transport zoals treinen en vervoer over land aan belang wonnen. De drijvende markten zagen zich genoodzaakt om naar het land te verhuizen of hun handel op te doeken.

De drijvende markt van Damnoen Saduak moet zowat de grootste en bekendste drijvende markt zijn in Thailand. En dat hebben we geweten. Met honderden of zijn het er duizenden toeristen schepen ze in voor een tochtje tussen de drijvend kraampjes. Tussen hen in proberen verkopers vanuit hun kleine bootjes hun producten te slijten aan de grote volkstoeloop. Het aanbod varieert van souvenirs tot eten en van ijsgekoelde biertjes tot verfrissende coconuts. De drijvende markten zijn op en top een toeristische attractie en schieten hun doel, om de eeuwenoude cultuur van handel drijven op het water te ervaren, volledig voorbij.

Wij laten het evenwel niet aan ons hart komen en kijken eerder geamuseerd toe naar dit stukje volksvermaak. Ik probeer er de positieve kant van te bekijken. Deze toeristische attractie schept banen en zorgt dus voor een verhoging van de levensstandaard. In een land waar al zoveel laaggeschoolden en huisvrouwen de eindjes aan elkaar moeten zien te knopen, is deze toeristische attractie een soort geschenk uit de hemel. Ongetwijfeld voor hen is dit het beste wat hen kon overkomen, maar om het nu als een topattractie voor toeristen te beschouwen is dit mijns inziens fel overdreven. Maar goed, ik was dan ook op mijn hoede…

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *