welkom

Welkom in Indonesië

De voorbije weken had ik gedacht om mijn grote achterstand aan reisverslagen in te halen, maar mijn goede voornemens ten spijt, ben ik daar niet in geslaagd. Ik heb besloten om de reisindrukken van de voorbije anderhalve maand (Zuid-India en Sri Lanka) deels te verwerken in een nieuwsbrief en voor een deel ook in een fotofilmreportage. Dat laatste zal nog even op zich laten wachten, want de terugreis is nog niet voor meteen.

Ondertussen ben ik gestart aan een nieuw hoofdstuk van mijn fietsreis, Indonesië. De komende maanden wil ik  me onderdompelen in deze archipel van maar liefst 14.572 eilanden.  Het spreekt voor zich dat ik me wil en moet beperken tot een handvol van die eilanden. Vele ervan zijn trouwens totaal onbewoond. De reisroute start in de hoofdstad Jakarta, dat tevens deel uitmaakt van het eiland Java. Daarna gaat het richting de kleine Soenda eilanden (Bali, Lombok, Soemba, Komodo, Flores, Timor), Sulawesi, Kalimantan en tot slot Maleisië (Borneo).

De route zelf zal voor een deel bepaald worden door mijn visum. Mijn reisvergunning voor Indonesië kan ik eenmalig met 1 maand verlengen, daarna moet ik het land verlaten. Het meest logische lijkt me dat ik dan het oostelijk deel van Maleisië, beter gekend als Maleisisch-Borneo, ga verkennen. Dit geeft me de kans om daarna terug te keren naar Indonesië om mijn ontdekking aldaar te voltooien. Vermoedelijk ergens in september of oktober wil ik het solaravontuur terug hervatten. Dat betekent concreet dat ik terugkeer naar Laos waar mijn bamboefiets en solartrailer nog steeds geduldig op mij wachten. Het staat nu definitief vast dat de voorziene terugreis voor augustus 2019 een onhaalbare kaart wordt. Het enige dat ik nu wel met zekerheid weet is dat ik me voorlopig niet wil vastpinnen op een terugkeer datum, maar vermoedelijk zal dat ergens in 2020 zijn. Ik zie wel waar de wind me heen brengt.

Voilà, het startschot is gelost. Naast de picture of the day zal ik deze keer met iets meer discipline ook werk maken van mijn reisverslagen. Belofte maakt schuld. Via deze foto van het ‘Welcome monument’ nodig ik jullie alvast uit om mee te reizen/fietsen doorheen Indonesië. Het begroetingsmonument dateert van 1962 en werd gemaakt om de opening van de Aziatische spelen te vieren. Toen stond het beeld nog in een haast open vlakte. Anno 2019 wordt het geflankeerd door torenhoge wolkenkrabbers met spiegelglas. Welkom in Jakarta, welkom in Indonesië.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *