Khao San Road

Brussel heeft haar Avenue Louise, Parijs haar Rue Crémieux en Amsterdam haar Nieuwe Hoogstraat. Aparte straten die door een mix van ingrediënten uit de toon vallen, maar precies daarom zo geliefd zijn. Ook Bangkok heeft al meer dan 40 jaar een straat die er prat op gaat de bekendste van heel Thailand te zijn. Zijn naam: Khao San Road.

‘Khaosan’ laat zich vertalen als ‘volwitte rijst’ en is een verwijzing naar de plaats waar vroeger één van de belangrijkste rijstmarkten van Bangkok plaatsvonden. De voorbije decennia heeft de authenticiteit moeten wijken voor een ware invasie van backpackers. Door de goedkope accommodaties en de exotische, nachtelijke ambiance die er rondhangt, is het uitgegroeid tot een getto voor rugzaktoeristen. Dagelijks vinden ruim 50.000 reizigers de weg naar deze plek.

De straat die hooguit 400 meter lang is, geniet internationale bekendheid als the place to be. De plek waar diversiteit en chaos in elkaar overvloeien en de sfeer een attractie op zich is. Verpakt op een zakdoek groot vind je er dan ook guesthouses, bars, eettentjes, massagesalons, geldwisselkantoors, tattoo shops, reisbureaus, … Overdag ziet de straat eruit als elke andere straat. Tuktuks en taxi’s rijden er gewoon door en mensen wandelen er schijnbaar doelloos rond. Pas wanneer de avond valt, wordt de straat overgenomen door geuren, kleuren en klanken. Live muzikanten proberen dan de beats van tegenoverliggende danscafés te overstemmen, terwijl mannen en vrouwen met zaklampen de aandacht trekken van de voorbijgangers. Geen overbodige luxe, want soms is de drukte zo gigantisch groot dat je slechts voetje per voetje voortschrijdt. De straatventers verkopen de meest uiteenlopende exotische etenswaren: van mango sticky rice tot gefrituurde schorpioenen, van pad thai tot gekruide sprinkhanen,… Een Thaise schrijver beschreef de Khao San Road ooit eens als ‘een korte weg die de langste droom ter wereld heeft’.

Zijn bekendheid heeft het mede te danken aan diverse kunstvormen die de straat hebben vereeuwigd. Zo beschreef de romanschrijver Alex Garland in zijn boek ‘The Beach’ Khao San Road als ‘het centrum van het backpackende universum’. De verfilming van het gelijknamig boek met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol zette Khao San Road nog eens extra op de wereldkaart van extravagante straten. Voor al  wie in in de Thaise hoofdstad verblijft, is de magnetische aantrekkingskracht van Khao San Road haast onweerstaanbaar. Reizigers van over de hele wereld komen er langs voor een snelle hap, een ijsgekoelde cocktail en een foute souvenir.  

Veel volk op een beperkte ruimte waar de geneugten des levens zich verstrengelen tot in de vroege uurtjes, leidt onvermijdelijk tot overlast. Ook het stadsbestuur is zich daarvan bewust en kondigde in de zomer van 2018 maatregelen aan om het nachtelijk feestgedruis aan banden te leggen. In een eerste fase werden de straatverkopers geviseerd. Zij mochten de doorgang niet langer versperren en werden doorverwezen naar een nabijgelegen plaats in de stad. Ook hun handel moesten ze beperken in de tijd: van 18 uur tot middernacht. De meer dan 300 verkopers schaarden zich als één blok achter de verwerping van de plannen. De onderhandelingen geraakten nooit echt van de grond en tot op vandaag hangt de impasse als een zwaard van Damocles boven de hoofden van de straatventers. Volgens de laatste berichten zou het stadsbestuur Khao San Road willen transformeren tot een internationale wandelstraat. De bestaande voetpaden zouden worden opgeknapt en aangewezen ruimtes van 1,5 op 2 meter zouden moeten plaats bieden aan ruim 250 verkopers. Deze nieuwe plannen liggen ter discussie op tafel. Het valt nog af te wachten wie het been zal stijf houden en wie aan het kortste eind zal trekken. In ieder geval, is de vrees reëel dat de aparte sfeer van Khao San Road voor een stuk zal verdwijnen. Snel een citytrip boeken naar Bangkok is dus de boodschap.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *