De keerzijde van het toerisme…

Wie pakweg twintig, vijfentwintig jaar geleden aan familie en vrienden vertelde dat hij op reis ging naar Bali kon rekenen op gefronste wenkbrauwen. De ideale zonvakanties gingen toen richting de Spaanse Costa Brava of de Franse Cote d’Azur. De tijden zijn veranderd. Vandaag klinken de vakantiebestemmingen een stuk exotischer. Eén van die topbestemmingen is het Indonesische Bali. Wie de wereldwijde bestseller ‘Eat Pray Love’ van Elizabeth Gilbert heeft gelezen, voelt de onweerstaanbare drang opborrelen om dit paradijs op aarde te ontdekken. Reeds tijdens de Nederlandse kolonisatie werd Bali voorgesteld als het ideale vakantie eiland. Al was het maar om de wereld de koloniale agressie ten aanzien van het Balinese volk te doen vergeten.

Je kan geen vakantiebrochure openslaan of je vindt er sfeervolle plaatsjes terug van Balinese exotische stranden, verbluffende tempels en panoramische rijstvelden. Bali is hot. Dat weerspiegelt zich niet alleen in de tropische temperaturen die tijdens de zomermaanden vlotjes de 30 graden overstijgen, maar evenzo in het massatoerisme. De Indonesische archipel wordt jaarlijks overspoeld door miljoenen toeristen. Die zorgen er indirect voor dat het eiland er fors economisch op vooruitgaat. Die toeristische explosie heeft echter ook een keerzijde. Investeerders zijn volop bezig het eiland aan het volbouwen met hotels en luxe villa’s.  Nog nooit werden zoveel bouwvergunningen toegekend als de laatste tien jaar. De eens zo idyllische vissersdorpjes langs de kust verliezen meer en meer hun authenticiteit. Ook religieuze tempels krijgen alsmaar meer toeristische trekjes. Zo ontvouwt er zich zeven dagen in de week een ware braderie naast de beroemde Tanah Lot-tempel. Vooral bij zonsondergang komen toeristen van heinde en verre om deze tempel te zien baden in de avondgloed. De mannen en vrouwen achter hun kraampjes en eettentjes nabij de tempel verdienen een aardige stuiver aan de stroom toeristen en op zich is daar niks mis mee.

Sommige Balinezen passen echter minder onschuldige trucjes toe om de aanwezigheid van toeristen om te zetten in klinkende munt. Zo ontdek ik op mijn route doorheen het bergachtig landschap in centraal Bali zogenaamde fotoshoot spots. Voor omgerekend 2 euro kan je je laten vereeuwigen met een vleermuis, een leguaan of een slang. Deze dieren worden moedwillig gevangen genomen en van hun vrijheid beroofd om toeristen te behagen. Ik snap nog steeds niet welke meerwaarde toeristen in dergelijke foto’s zien. Ongetwijfeld blijven die voor altijd ergens op hun mobieltje staan of worden ze  hooguit via de sociale media gedeeld, hopend op enige bijval. Het wordt stilaan tijd dat toeristen een meer volwassen gedrag gaan aanmeten. Het zou alvast wantoestanden als deze de wereld uit helpen.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *