Fotoreportages / Lezingen
“Een goed redenaar is iemand die een volle zaal tot tranen kan dwingen met een lezing over de kunst van het uienschillen.” – Edouard Herriot (1872-1957) – Frans auteur-staatsman
Letters vormen woorden, woorden vormen zinnen, zinnen worden verhalen en verhalen worden beelden. Na elke reis keer ik terug met uitpuilende fietstassen boordevol ‘historias minimas’. Kleine verhaaltjes over een land en een volk dat zo eigen, maar ook zo herkenbaar is. ‘Het leven zoals het (ginds) is’ registreer ik met een gezonde, filosofische blik. Eenmaal terug thuis bundel ik mijn visuele en auditieve indrukken tot een kleurrijk, poëtisch patchwork.
Mijn reisindrukken deel ik graag met jullie, niet alleen via deze vernieuwde website, maar evenzo via lezingen en fotoreportages. De voorbije jaren was ik al vaak te gast bij culturele verenigingen en organisaties. Het gebeurt zelden dat het bij een eenmalige uitnodiging blijft. Mijn ingrediënten zijn dan ook niet alledaags: fiets, fotografie, film en verhalen. Deze mix levert telkens weer een aparte avond of een boeiende namiddag op.
Ondertussen is het aanbod inzake onderwerpen of landen al behoorlijk toegenomen:
Nieuw vanaf november 2020: Laos & Cambodja
Nieuw vanaf november 2020: Compilatie van een fietsreis naar Azië met een solar bamboefiets (een vertelavond doorspekt met foto’s en filmbeelden)
Te noteren, vanaf oktober 2021: Indonesië (met ondermeer Lombok, Flores, Komodo & Sulawesi)
Ook de reeds bestaande reisreportages zijn nog steeds te boeken.
Totaal overzicht van de aangeboden reisreportages:
Azië
– Laos & Cambodja: ‘Twee reislanden in opmars, ondanks hun donker verleden.’
– Compilatie van een fietsreis naar Azië met een solar bamboefiets
– ‘Fietsen op het ritme van de zon’: een solar bike trip van Frankrijk tot China (Peking)
– Iran: ‘Een tip van de sluier’
– Myanmar & Oman: ‘Myanmar: Het ware gezicht ‘
‘Oman: land van duizend-en-één nacht’
Latijns-Amerika
– Argentinië & Chili: ‘De parels van Zuid-Amerika’
– Colombia & Venezuela: ‘Onbekend is onbemind?’
– Bolivia & Panama / Costa Rica: ‘Reizen tussen volksverlakkerij en geloof’
Alle reportagereeksen vormen een (avond)vullend programma –namiddagprogramma is ook mogelijk- en worden telkens voorzien van een inleiding per land en een nabespreking. Elke reportage per land duurt gemiddelde 45 minuten. Een maand voor de voorstelling krijgt u een gepersonaliseerde trailer toegestuurd ter promotie van de reportageavond! Kostprijs: €150 (excl. verplaatsingsonkosten 0,37 €/km).
Contactgegevens:
Grégory Lewyllie
glewyllie@gmail.com
0467 01 91 20 (gsm)
0492/648726 (whatsapp)
Korte voorstellingen van de reislanden:
Laos & Cambodja: ‘Twee reislanden in opmars, ondanks hun donker verleden.’
Reizen door Zuidoost-Azië is populairder dan ooit. Ook Laos en Cambodja winnen aan belangstelling én terecht. Beide landen hebben heel wat te bieden. Zo is de Unesco Werelderfgoed stad Luang Prabang met zijn uitbundige tempels een absolute must. Grotten, watervallen en nationale parken zijn er in overvloed en zorgen voor de nodige afwisseling. Het Boeddhistische Laos bezoeken zonder stil te staan bij de ‘vergeten oorlog’ is onmogelijk. Tot op vandaag draagt het land de littekens van deze gruwel van de geschiedenis. Ook Cambodja kan zijn sporen onder het schrikbewind van Pol Pot en zijn Rode Khmer niet weg camoufleren. Gelukkig is het niet allemaal kommer en kwel en is het land aardig op weg om het verleden een definitieve plaats te geven. Daarenboven heeft Cambodja een exclusieve attractie die zijn gelijke niet kent: het tempelcomplex Ankor Wat. Beide landen worden op een niet alledaagse transportmiddel verkend, met name met een solar bamboefiets. Het maakt de ontdekking des te boeiender.
Compilatie van een fietsreis naar Azië met een solar bamboefiets
Voor de tweede keer op rij vertrok Grégory Lewyllie voor een fietstocht naar Azië, ditmaal met een zelfgemaakte solar bamboefiets. Eenmaal in Azië destilleerde hij uit zijn dagelijkse hoeveelheid foto’s er telkens één uit en schreef er een verhaal rond. Telkens weer waren het momentopnames die een aparte inkijk gaven in de wereld om hem heen. Van de meer dan 365 foto’s en verhalen bundelde hij de sterkste verhalen en mooiste foto’s tot een boek: ‘Picture of the day’ – een reisverslag in woord en beeld. Dit reismateriaal is de basis geworden voor een bijzondere avondvoorstelling waarbij de verhalen centraal staan, maar waar ook de beelden (film en foto) ruim aan bod komen. Het is een soort compilatie van hoogtepunten, nu eens hilarisch, dan weer ingetogen ontroerend waarbij de focus op Azië ligt. Laat je een avond lang op sleeptouw nemen door de vele avontuurlijke belevenissen en reis mee in zijn bandensporen. Een niet te missen avond!
Fietsen op het ritme van de zon: ‘een solar bike trip van Frankrijk tot China (Peking)’
Bij de eerste zonnestralen dromen van een fikse fietstocht? Wereldreiziger Grégory Lewyllie gaf dat idee een nieuwe dimensie. In juni 2013 nam hij deel aan de allereerste solarrace voor fietsen. De tocht startte in Lyon en eindigde 7.500 km verder in de hoofdstad van Kazakstan, Astana. Daar bleef het niet bij, Grégory besloot om nog een stuk verder te fietsen, dwars door Mongolië tot in het Chinese Peking. Het werd een onvergetelijke tocht met de nodige ups-and-downs. De volledige rit werd door foto- en filmmateriaal vastgelegd en resulteerde in een unieke reisreportage die daarenboven volledig live wordt gebracht. ‘Fietsen op het ritme van de zon’, een unieke reisreportage van een man vol dromen. Een must!
Iran: ‘Een tip van de sluier’
Iran, één land, twee gezichten… Wij kennen Iran voornamelijk van de media, maar wie er ooit is geweest, keert huiswaarts met een totaal ander beeld. Wereldreiziger Grégory Lewyllie was er onlangs voor de tweede keer en kon met eigen ogen vaststellen dat er een nieuwe wind waait doorheen het land. In zijn foto-filmreportage reist hij per fiets en openbaar vervoer achter de schermen van Iran en laat u een verrassend mooi en divers land zien. Via prachtige beelden, aangevuld met passende muziek en een scherpe pen slaagt hij erin een tip van de sluier op te lichten. Hij zoomt in op de rijke geschiedenis van het Perzische Rijk en staat stil bij enkele bijzondere scharniermomenten die tot op de dag van vandaag hun stempel drukken op het hedendaagse Iran. Laat je onderdompelen in een tijdsdocument dat balanceert tussen heden en verleden. Een unieke, niet te missen reisreportage!
– Myanmar & Oman: ‘Myanmar: Het ware gezicht ‘
‘Oman: land van duizend-en-één nacht’
Myanmar:
Veertig jaar na de militaire dictatuur heeft Myanmar zijn deuren geopend voor het toerisme. Welke impact heeft deze afzondering met de buitenwereld gehad en hoe slaagt het land erin om in een mum van tijd een topbestemming te worden binnen de reiswereld? Wat heeft Myanmar te bieden en hoe kan je het land makkelijk bereizen? Het zijn maar enkele vragen waar een antwoord wordt op gegeven tijdens deze bijzondere foto-filmreportage.
Oman:
Waar ligt in godsnaam dat land en heeft het land ook nog iets anders te bieden dan alleen maar woestijnzand? Gaat ‘onbekend is onbemind’ ook op voor Oman? Vergeet alle vooroordelen of misverstanden en ontdek een buitengewoon, uitzonderlijk mooi land waar een smeltkroes van allochtonen de economie draaiende houdt. Na het zien van deze reportage staat dit land vast en zeker op je verlanglijstje van reisbestemmingen.
– Argentinië & Chili: ‘De parels van Zuid-Amerika’
Argentinië:
Deze voorstelling focust als geen ander op de cultuur-historische en politieke achtergronden van dit wondermooi en boeiend land. Ook de weelderige natuur komt ruimschoots aan bod. Als extraatje wordt ook een tussenstop gemaakt op het Antarctisch schiereiland. Een unieke reportage voor elk reisfanaat.
Chili:
In deze reisreportage wordt ingezoomd op de militaire dictatuur die het land jarenlang in zijn greep hield. Daarnaast wordt ook ruime aandacht besteed aan enkele beroemde Chilenen zoals de dichter Neruda. Ook een bezoek aan het wonderbaarlijke Paaseiland met zijn Moa’s ontbreekt niet tijdens deze bijzondere ontdekkingstocht.
– Bolivia & Panama/Costa Rica: ‘Reizen tussen volksverlakkerij en geloof’
Bolivia:
Al fietsend doorheen Zuid-Amerika ontdekt de fietsende globetrotter dat Bolivië veruit het meest authentieke land van Zuid-Amerika is. Hij stuurt niet alleen zijn fiets over de ‘Salar de Uyuni’, de grootste zoutvlakte van de wereld, maar laveert ook tussen geloof en volksverlakkerij en ziet met eigen ogen hoe dun die scheidingslijn is.
Panama en Costa Rica (Midden-Amerika):
Terwijl in Panama de focus wordt gelegd op het wereldberoemde Panamakanaal en de bananenindustrie, ligt de nadruk in Costa Rica op de verbluffende fauna en flora.
– Colombia & Venezuela: ‘Onbekend is onbemind?’
Colombia:
Colombia heeft al decennia lang een slechte bijklank. De aanwezigheid van de Farc, de guerrilla, die al jaren een burgeroorlog voerde tegen het regime, zorgde ervoor dat Colombia niet mee kon profiteren van het stijgend toerisme in Zuid-Amerika. Dankzij het recente vredesakkoord is er beterschap op komst en deze positieve noot vormt dan ook de rode draad doorheen deze montage.
Venezuela:
Dit land is onlosmakelijk verbonden met de in 2013 overleden populistische president Hugo Chavez. De president die zichzelf via een referendum eeuwig verkiesbaar wist te stellen, verloor op 5 maart 2013 zijn strijd tegen kanker. Tijdens zijn bewindsperiode heeft hij ontzettend veel goeds gerealiseerd voor de lagere klasse, maar kon evenwel niet verhinderen dat zijn land gevrijwaard bleef van criminaliteit. In de reportage wordt vooral ingezoomd op het dagdagelijkse leven van de bevolking.
Bij de reisreportages van Azië en het solar-raceverhaal worden foto’s afgewisseld met filmbeelden.
De causerieën zijn telkens opgebouwd volgens eenzelfde stramien:
- Verwelkoming van het publiek en korte toelichting over de reportage
- Pauze
- Korte toelichting over de reportage
- Nabespreking met interactie van het publiek
Reken in totaal (incl. pauze van 20 min.) op een duur van 2,5 uur. Namiddagvoorstellingen behoren ook tot de mogelijkheid, indien tijdig aangevraagd. Ik breng zelf beamer, laptop en geluidsboxen mee. Graag zelf een projectiescherm voorzien.
De reportagereeks wordt vanaf november 2020 uitgebreid met een aantal gloednieuwe landen, zoals Oezbekistan, Laos en Indonesië.
Vijf weken voor de voorstelling stuur ik elke organisatie of vereniging een gepersonaliseerde trailer door die gebruikt kan worden ter promotie van de reportage. Onderstaand ziet u een voorbeeld van een gepersonaliseerde trailer.
Zoekt u voor uw vereniging of organisatie vanaf november 2020 een uitzonderlijke lezing, dan bent u ongetwijfeld aan het juiste adres. Neem gerust contact op: glewyllie@gmail.com
Add a Comment