Randanimatie

In elk land ter wereld vind je het wel ergens. De vorm of gedaante verschilt veelal, maar het doel is steevast hetzelfde: mensen behagen. Wij hebben er in België een mooi woord voor bedacht, een woord dat meteen duidelijk maakt dat het gebeuren niet echt de hoofdact is, niet het wezenlijk doel waarom mensen er heengaan. Ik heb het inderdaad over ‘randanimatie’.

Ook in Indonesië en meer bepaald in de stad Yogyakarta is er zo’n plek waar mensen vooral in het weekend graag vertoeven. Deze plaats is algemeen bekend als het zuidelijke Alun-Alun plein en is via het Kraton, het paleizencomplex van de sultans, verbonden met zijn noordelijk evenbeeld. Het plein bestaat uit één groot cirkelvormig grasplein met in het centrum een kanjer van een boom. Het plein heeft iets weg van een velodroom waarbij ze de buitenste piste hebben geasfalteerd.

Wanneer de avond valt en de duisternis zijn plaats opeist, verandert de plek in één groot eetfestijn. De feeërieke sfeer wordt versterkt door een zee van spaarlampen. Op uitgerolde matjes en aan tafeltjes op kinderformaat nestelen hele gezinnen zich om er te genieten van lokale, ter plaatse klaargemaakte gerechtjes. Tussen de eetkraampjes dingen straatventers naar de gunst van de jengelende kinderen en indirect naar de beurs van pa of ma. Hun koopwaar is duidelijk afgestemd op het heel jonge publiek.

De randanimatie speelt zich echter iets verder af. Aan de buitenzijde van het plein staan fonkelende gokarts, netjes geparkeerd en geduldig te wachten op klanten. Ook de gokarts zijn afgestemd op de gezinnen. Ze bieden minstens plaats voor zes personen, maar wie een beetje creatief is en over voldoende trapkracht beschikt kan de maximale draagkracht gemakkelijk uitbreiden tot tien. Naast de oogverblindende regenboog aan led verlichting vallen de gokarts vooral op door hun vorm. Ze hebben de gedaante aangenomen van auto’s met een duidelijke voorliefde voor het merk Volkswagen. Kevertjes en minibusjes bollen op mensenkracht voorbij en versterken de sprookjesachtige setting. De wagentjes zijn rijkelijk versierd en stralen een vleugje kitsch uit, maar ook dat maakt deel uit van het geheel. Randanimatie op zijn best…

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *