Noeste arbeid

Als er één iets is waar je de Bengalen niet op kan betrappen, dan is het wel hun gebrek aan werklust. Overal zie je hen noeste arbeid verrichten. Nu ja, als je een reden van bestaan wil opbouwen, dan heb je in Bangladesh weinig keuze. Met ruim 165 miljoen mensen (sommigen beweren dat het er inmiddels 180 miljoen zijn) kan je wel niet anders dan je mannetje te staan. Bangladesh is samen met Singapore zowat het dichtstbevolkte land van de wereld, maar met deze gelijkenis houdt het dan ook op. Op alle andere vlakken zijn het volledig tegenpolen. Singapore is hypermodern, brandschoon en straalt één en al welvaart uit. Bangladesh daarentegen is oud, smerig en straatarm. De discrepantie kan niet groter.

Eén van de grote problemen waarmee Bangladesh worstelt, zijn de extreem lage lonen. Het maandinkomen schommelt er voor het gros van de Bengalen rond de 80 à 100 euro. Velen moeten zelfs met een pak minder zien rond te komen. Om de eindjes aan elkaar te knopen, steken ook heel wat vrouwen de handen uit de mouw. Hun positie op de arbeidsmarkt is nog minder benijdenswaardig dan die van de mannen. Veel vrouwen worden ondergewaardeerd en uitgebuit. Ook kinderarbeid is hier schering en inslag. Precieze aantallen zijn er niet, maar vermoedelijk verrichten miljoenen kinderen arbeid in plaats van naar school te gaan.

Deze vier mannen op de foto kwam ik op mijn route naar de hoofdstad Dhaka tegen. Ter hoogte van een houtzagerij waren ze druk in de weer met het verzagen van een gigantische boomstam. Het leek me wel een beeld dat zo weggelopen was uit het openluchtmuseum van Bokrijk. Tussen vergeelde zwart-wit foto’s of 8 mm filmpjes zullen we dergelijke scènes wel nog terugvinden. Momentopnames die verwijzen naar het harde boerenleven op Vlaamse velden. Een stuk vervlogen geschiedenis van voor de Tweede Wereldoorlog.  Hier is het echter nog een onderdeel van het dagelijkse leven in Bangladesh. Het dringt stilaan tot me door dat reizen in Bangladesh een stap terugzetten is in de tijd.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *