Selfies: onderdeel van de Indische cultuur
Wie doorheen India reist, heeft het gevoel dat iedereen onderweg is. Je kan geen vervoersmiddel opnoemen of het zit tjokvol mensen. Zelfs de niet weg te denken tuk-tuks toeren vaak rond met een overbeladen karrenvracht aan mensen. Voor de lang te overbruggen afstanden is de trein het meest gebruikte transportmiddel. Het spoorwegennet doorsnijdt zowat het hele land en heeft een totale lengte van ruim 60.000 km. Dagelijks krijgt Indian Railways maar liefst 23 miljoen pendelaars over de vloer. Een duizelingwekkend getal! Ook wij maken er gretig gebruik van. Super comfortabel is het evenwel niet te noemen. De zitbanken (als die al niet bezet zijn) voelen onprettig hard aan, terwijl de airco een ongelijke strijd voert met de exotische warmte. Wie hoogdringend een kleine of grote boodschap moet doen, kan best vooraf eens solliciteren bij Cirque du Soleil. De Indische toiletten vereisen gecontroleerde acrobatie.
Toch vormt de trein voor lange reisafstanden het beste alternatief. Voor je het goed en wel beseft, reis je te midden van een mobiel dorp. Medereizigers staren je met nieuwsgierige blik aan, helpen je bij het zoeken naar je toegewezen zitplaats en knopen met plezier een gesprek aan. Rond etenstijd delen ze uitnodigend hun proviand en schenken je bekertje met thee nog eens gul vol. Je wordt een deel van de gemeenschap en dat betekent in India dat je willens nillens op de foto moet.
De voorbije jaren zijn selfies een onderdeel geworden van de Indische cultuur. Er gaat geen dag voorbij of we worden zonder blikken of blozen aangesproken met de vraag om een selfie te maken. Soms volgt de vraag op een kort gesprek, maar veelal gaat men recht op hun doel af. ‘Can I make a selfie?’ Het lijkt meer en meer de standaard begroeting te worden.
Indiërs zijn gek op selfies. Dat ze daarbij soms grote risico’s nemen, bewijst het hoog aantal selfiedoden. Tussen 2011 en 2017 stierven 259 mensen over de hele wereld tijdens het maken van selfies. India neemt daarvan het grootste aantal voor zijn rekening. Ondanks het feit dat meer vrouwen selfies nemen, ligt het aantal mannelijke slachtoffers beduidend hoger: 72,5 % t.a.v. 27,5 % vrouwen. Mannen vertonen ongetwijfeld meer risicovol gedrag bij het toepassen van zelffotografie. Er gaan ondertussen meer en meer stemmen op om zogenaamde ‘no selfie zones’ te introduceren op toeristische plekken zoals: bergtoppen, hoge gebouwen, treinstations, … Op die manier hoopt men het aantal selfie-gerelateerde sterfgevallen te verminderen. De trein behoort tot op heden nog niet tot die no selfie zone en dus klikken de Indiërs ongestoord verder. Als hun selfie opgefleurd kan worden met een Westerling, dan kan hun dag niet meer stuk. Dat ze daarbij een uitgesproken voorliefde hebben voor een Vlaamse schone, heb ik helaas meermaals met lede ogen moeten aanschouwen…
Add a Comment