Sex Pistols

Wie door Bali reist, zal het ongetwijfeld beamen: de Indonesische archipel voelt ontzettend werelds en modern aan. Fastfoodketens zoals Mc Donald en KFC zijn er alomtegenwoordig en het jonge volkje is even tuk op fancy kleren als de jongeren van bij ons. Het toerisme heeft alles in een stroomversnelling gebracht. De voorbije tien jaar heeft Bali een ware gedaanteverwisseling ondergaan. Dit kon ik deze morgen nog met eigen ogen vaststellen. Bij het krieken van de dag  wou ik op het eilandje Nusa Lembongan de locale eilandbewoners aan het werk zien bij het verbouwen van zeewier en algen. Deze grondstoffen zijn na de oogst en het droogproces klaar voor de cosmetische en farmaceutische industrie. Groot was echter mijn verbazing te horen dat deze activiteit zo’n tien jaar geleden werd stopgezet. Het toerisme bracht nieuwe opportuniteiten met zich mee. Hotels, guesthouses, restaurants en winkeltjes schoten als paddenstoelen uit de grond. Locals zagen hun kans schoon om het zware en slecht betaalde werk in te ruilen voor een beter betaalde job in de toeristische sector.

Over die vrij abrupte ommezwaai had ik een boeiend gesprek met Afrid. Deze jonge veertiger heeft de snelle veranderingen in zijn geboortedorp van dichtbij meegemaakt. “Twaalf jaar geleden was Jungutbatu een gewoon vissersdorp. Op de heuvel stond er welgeteld één hotel, de rest was jungle.” Hij wijst me de richting aan waar nu tientallen hotels en guesthouses tegen de flank van de heuvel zijn gebouwd. Op mijn vraag of hij heimwee heeft naar hoe het vroeger was, zoekt hij heel even naar een genuanceerd antwoord. “De vooruitgang kan je niet tegenhouden en je kan het mensen ook niet kwalijk nemen dat ze streven naar een beter leven. Het toerisme zorgt voor veel werkgelegenheid, maar de charme en de authenticiteit van het vissersdorp is door het toerisme  volledig verdwenen.”

Op mijn terugweg zag ik een handvol mannen zitten, allen over de vijftig. Ik vroeg me af hoe zij er tegen aankeken. Ze leken in een wereld verzonken dat ver verwijderd stond van het opschrift dat boven hun hoofden hing. In grote letters en met zwarte verf had iemand op de dichtgetimmerde voorgevel ‘Sex Pistols’ geschreven. Halverwege de jaren 70 verwierf deze Engelse punkgroep grote bekendheid. Het was een periode van sex, drugs and rock and roll .  Het lijkt me twijfelachtig dat zij ooit van deze muziekband hebben gehoord, maar ongetwijfeld koesteren ze wel die periode. Een tijd waar het levensritme niet bepaald werd door toeristen, maar door de gewone indeling van de dag…

One Response

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *